ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
8 вересня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гнатенка А.В.,
суддів:
Григор’євої Л.І., Гуменюка В.І.,
Данчука В.Г., Костенка А.В.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом акціонерної компанії "Харківобленерго" (далі - АК "Харківобленерго") до ОСОБА_6 про стягнення збитків за касаційною скаргою АК "Харківобленерго" на рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 26 грудня 2007 року,
в с т а н о в и л а :
У жовтні 2006 року позивач звернувся до суду з позовом, який у подальшому уточнив та просив стягнути з відповідача суму матеріального збитку в розмірі 1 666 гривень 62 копійок, обґрунтувавши свої вимоги тим, що працівниками АК "Харківобленерго" 4 вересня 2004 року під час перевірки виявлено безоблікове споживання електричної енергії в с. Донець Зміївського району Харківської області, в належному відповідачу будинку АДРЕСА_1, а саме: встановлено факт монтажу прихованої відпайки поза приладом обліку, при відключенні лічильника електрична енергія споживається, електролічильником не враховується, що є порушенням п. 42 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою KMУ від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) . Про вказані порушення складений акт № 1461604 від 4 вересня 2004 року.
Рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 19 жовтня 2007 року позов задоволено частково. Стягнуто зі ОСОБА_6 на користь АК "Харківобленерго" 1 666 гривень 62 копійки в рахунок відшкодування шкоди за безоблікове користування електричною енергією. Вирішено питання про судові витрати.
Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 26 грудня 2007 року рішення суду першої інстанції змінено. Стягнуто зі ОСОБА_6 на користь АК "Харківобленерго" 260 гривень 28 копійок. У решті - рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі АК "Харківобленерго" просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, і залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Змінюючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд виходив із того, що контрольне знімання показань приладу в належному відповідачу будинку проводилося 30 березня 2004 року та контролером зафіксовані відповідні дані приладу обліку, а тому розмір завданих збитків повинен розраховуватися за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії за кількістю днів з 30 березня 2004 року до моменту усунення порушення 4 вересня 2004 року.
Проте з таким висновком суду погодитись не можна, оскільки він не ґрунтується на законі.
Судом першої інстанції встановлено, що 4 вересня 2004 року під час перевірки виявлено безоблікове споживання електричної енергії в с. Донець Зміївського району Харківської області, в належному відповідачу будинку АДРЕСА_1 встановлений факт монтажу прихованої відпайки поза приладом обліку, що є порушенням пп. 42, 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою KMУ від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) . За фактом виявленого порушення складено акт.
На підставі складеного акта за порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) енергопостачальником визначено розмір завданих збитків у сумі 1 666 гривень 62 копійки за три роки, що передували дню виявлення порушення, виходячи з добової величини розрахункового споживання електричної енергії.
Пунктом 53 Правил користування електроенергією для населення (далі - Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) (зі змінами та доповненнями), передбачено, що величина збитків, завданих енергопостачальнику протиправними діями споживача, визначається на підставі складеного акта про виявлення порушення згідно з Методикою обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 22 листопада 1999 року №1416 (z0919-99) (зі змінами та доповненнями).
Вищезазначеною Методикою (z0919-99) пп.5,6 передбачено, що розрахунок збитків у разі виявлення представником енергопостачальника прихованої електропроводки обчислюється за кількістю днів з дня останньої технічної перевірки і до дня усунення порушення, але не більше терміну позовної давності.
Відповідно до Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року №28 (z0417-96) , контрольний огляд засобу обліку - виконання комплексу робіт з метою візуального обстеження цілісності засобу обліку (корпусу, скла, кріплення тощо), цілісності встановлених згідно з актом про пломбування пломб та наявності відбитків їх тавр, зняття показів засобів обліку, а технічна перевірка - виконання комплексу робіт з метою визначення відповідності стану засобу обліку електричної енергії та схеми його підключення, а також відповідності стану електропроводки та електроустановок від межі балансової належності
до точки обліку "Правилам устройства электроустановок" та іншим нормативно-технічним документам.
Як убачається з цих визначень, контрольне знімання показань та технічна перевірка зовсім різні речі.
Як було встановлено судом першої інстанції, технічна перевірка за адресою відповідача не провадилась більше трьох років, а тому відповідно до Методики (z0919-99) обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) розрахунок повинен проводитися саме за три роки.
Таким чином, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про стягнення збитків за безоблікове користування електричною енергією в розмірі 1 666 гривень 62 копійок за три роки, що передували дню виявлення порушення, виходячи з добової величини розрахункового споживання електричної енергії.
Оскільки апеляційним судом скасовано судове рішення, ухвалене згідно із законом, суд касаційної інстанції відповідно до правил ст. 339 ЦПК України скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції й залишає в силі судове рішення суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу акціонерної компанії "Харківобленерго" задовольнити.
Рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 26 грудня 2007 року скасувати, залишити в силі рішення Зміївського районного суду Харківської області від 19 жовтня 2007 року .
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.В. Гнатенко
Судді:
Л.І. Григор’єва
В.І. Гуменюк
В.Г. Данчук
А.В. Костенко