ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 серпня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі:
головуючого
Сеніна Ю.Л.,
суддів:
Левченка Є.Ф.,
Пшонки М.П.,
Лихути Л.М.,
Романюка Я.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червоногвардійському районі м. Макіївки про стягнення одноразової допомоги та щомісячних страхових виплат за касаційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червоногвардійському районі м. Макіївки на рішення Червоногвардійського районного суду м. Макіївки від 15 жовтня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 3 березня 2010 року,
в с т а н о в и л а :
У вересні 2009 року ОСОБА_6 звернулася до суду з позовом до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червоногвардійському районі м. Макіївки (далі – відділення Фонду) про стягнення одноразової допомоги та щомісячних страхових виплат у зв’язку зі смертю чоловіка. Позивачка зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_7 Висновком МСЕК від 28 травня 2009 року встановлено причинний зв’язок його смерті з наслідками раніше отриманого професійного захворювання. Посилаючись на те, що вона перебувала на утриманні чоловіка, що встановлено рішенням Червоногвардійського районного суду м. Макіївки від 9 квітня 2009 року, однак відповідач відмовив їй у призначені одноразової допомоги та щомісячних страхових виплат, позивачка просила стягнути з відділення Фонду 22 128 грн. 12 коп. одноразової допомоги та 1 374 грн. 10 коп. заборгованості по щомісячних страхових виплатах, а також зобов’язати відділення Фонду виплачувати їй надалі щомісячні страхові виплати у розмірі 645 грн. 41 коп.
рішенням Червоногвардійського районного суду м. Макіївки від 15 жовтня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 3 березня 2010 року, позов задоволено.
У касаційній скарзі відділення Фонду, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати зазначені судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову в позові.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.
Ухвалюючи рішення у справі суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив із того, що позивачка на момент смерті чоловіка була непрацездатною і, хоча не перебувала на утриманні померлого, але мала на це право, а тому є підстави для виплати їй страхових виплат у зв’язку зі смертю чоловіка.
Однак з таким висновком погодитися не можна.
Відповідно до ст. 33 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності" у разі смерті потерпілого право на одержання страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання. Непрацездатними особами, зокрема, є жінки, які досягли 55 років, якщо вони не працюють, а також непрацездатні особи, які не перебували на утриманні померлого, але мають на це право (п.п. 2 та 5 ч. 2 ст. 33 вказаного Закону).
Згідно з матеріалами справи позивачка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2, відтак, на день смерті чоловіка – ІНФОРМАЦІЯ_1, віку 55 років не досягла. Непрацездатною за висновком МСЕК позивачка також не визнавалася.
Таким чином, судом ухвалено помилкове рішення через неправильне застосування норм матеріального права, що відповідно до ст. 341 ЦПК України є підставою для його скасування та ухвалення нового рішення про відмову в позові.
Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 336, ст. 341, ч. 2 ст. 344 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червоногвардійському районі м. Макіївки задовольнити.
рішення Червоногвардійського районного суду м. Макіївки від 15 жовтня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 3 березня 2010 року скасувати.
У позові ОСОБА_6 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області про стягнення одноразової допомоги та щомісячних страхових виплат відмовити.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: Є.Ф. Левченко Л.М. Лихута М.П. Пшонка Я.М. Романюк