ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 серпня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі:
головуючого Романюка Я.М.,
суддів: Косенка В.Й., Левченка Є.Ф.,
Лихути Л.М., Пшонки М.П.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до Статутного територіально-галузевого об’єднання Південна залізниця в особі локомотивного депо ст. Кременчук, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Кременчуці Полтавської області про встановлення факту трудового каліцтва в зв’язку з нещасним випадком на виробництві та стягнення різниці по відшкодуванню шкоди,
в с т а н о в и л а :
У квітні 2007 року ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Статутного територіально-галузевого об’єднання Південна залізниця в особі локомотивного депо ст. Кременчук, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Кременчуці Полтавської області (далі – відділення Фонду), посилаючись на те, що у 1979 році, працюючи машиністом тепловозу у вантажному русі локомотивного депо ст. Кременчук Південної залізниці, 7 жовтня 1979 року був направлений залізничною поліклінікою вузлової лікарні ст. Кременчук до ЦКПБ м. Харкова. Під час поїздки до м. Харкова 8 жовтня 1979 року на станції Головач сталася катастрофа пасажирського потягу № 132 сполучення Одеса – Харків, де ОСОБА_3 отримав травму.
За результатами розслідування нещасного випадку 9 жовтня 1979 року було складено акт форми БТ.
Висновком МСЕК від 23 серпня 1982 року ОСОБА_3 було визначено 60% втрати професійної працездатності та 30% професійної працездатності, встановлено третю групу інвалідності від трудового каліцтва, у зв’язку з чим наказом начальника локомотивного депо по станції Кременчук від 6 вересня 1982 року призначено виплату по відшкодуванню втраченого середнього заробітку в зв’язку з втратою професійної працездатності, які здійснювалися в період з 14 червня 1982 року до 13 червня 1983 року.
Висновком МСЕК від 28 грудня 1999 року ОСОБА_3 було встановлено 25% втрати професійної працездатності безстроково.
У липні 2001 року на вимогу відділення Фонду були передані по акту всі особові справи потерпілих від нещасних випадків, які були на обліку в локомотивному депо станції Кременчук. Справа позивача не була прийнята по акту прийому передачі та повернута в локомотивне депо з тих підстав, що нещасний випадок, який стався з позивачем, не пов'язаний з виробництвом.
Вважаючи неправомірними відмову відділення Фонду в прийнятті його справи та відмову локомотивного депо у складанні акту форми Н-1, позивач просив встановити факт трудового каліцтва у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, зобов'язати відділення виконавчої дирекції Фонду прийняти його особову справу та розглянути її з метою призначення страхового відшкодування, а також стягнути із Статутного територіально-галузевого об’єднання Південна залізниця в особі локомотивного депо ст. Кременчук заборгованість по сплачених платежах у зв'язку з підвищенням заробітної плати за період з липня 2002 року по час розгляду справи.
Рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 8 травня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 17 лютого 2009 року, позов задоволено. Встановлено факт трудового каліцтва в зв’язку з нещасним випадком на виробництві, який стався 8 жовтня 1979 року з ОСОБА_3 в результаті катастрофи поїзда сполученням Одеса-Харків по станції Головач. Зобов’язано відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Кременчуці Полтавської області прийняти особову справу ОСОБА_3 та розглянути її для призначення виплат по загальнообов’язковому державному страхуванню. Стягнуто зі Статутного територіально-галузевого об’єднання Південна залізниця в особі локомотивного депо ст. Кременчук різницю виплат по каліцтву у зв’язку з підвищенням заробітної плати за період з липня 2002 року по теперішній час.
У касаційній скарзі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Кременчуці Полтавської області просить скасувати постановлені у справі судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Згідно зі ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Відповідно до положень ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, зокрема, питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, посилався на норми ст. 173 КзПП України та п. 1 Правил відшкодування власником підприємства, установи, організації, а також уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ним трудових обов’язків, вважаючи, що оскільки ОСОБА_3 слідував на консультацію до ЦПКБ м. Харкова за направленням, а не за власним бажанням, то слід вважати, що він виконував свої трудові обов’язки, і таке каліцтво являється трудовим.
Однак з такими висновками судів не можна погодитися, оскільки вони зроблені з порушенням норм матеріального закону.
Судом встановлено, що у 1979 році, працюючи машиністом тепловозу у вантажному русі локомотивного депо ст. Кременчук Південної залізниці, позивач
7 жовтня 1979 року був направлений залізничною поліклінікою вузлової лікарні ст. Кременчук на консультацію до ЦКПБ м. Харкова з приводу його захворювання
8 жовтня 1979 року о 4 годині 30 хвилин біля станції Головач сталася катастрофа пасажирського потягу № 132 сполучення Одеса – Харків, в якому він слідував до м. Харкова. У результаті катастрофи потягу позивача було доставлено швидкою допомогою до центральної лікарні з діагнозом: закриті травми голови, забій ніг, переломи ребер, пошкодження губ та зубів. Після розслідування нещасного випадку 9 жовтня 1979 року адміністрацією був складений акт форми БТ.
Відповідно до "Положення про розслідування і обліку нещасних випадків на виробництві" затвердженого Постановою президії ВЦРПС від 20 травня 1966 року № 15, яке діяло на час травмування ОСОБА_3, розслідуванню у порядку передбаченому цим положенням підлягали нещасні випадки, що сталися: а) на території організації; б) за межами території організації при виконанні роботи по завданню адміністрації, а також працівниками під час прямування на роботу на транспортному засобі, наданому організацією.
Задовольняючи вимоги про встановлення факту нещасного випадку на виробництві, суд не встановив жодної з підстав, передбачених зазначеним Положенням, які могли б свідчити про те, що даний нещасний випадок пов'язаний з виробництвом.
Крім того, суд не врахував, що підставою для призначення Фондом страхового відшкодування є акт форми Н-1, а за результатами розслідування даного нещасного випадку був складений акт форми БТ, який є актом про нещасний випадок, не пов'язаний з виробництвом, і який не був оспорений і скасований в установленому порядку.
Отже, при ухваленні рішення та встановленні вищевказаних фактів, суд належним чином не перевірив доводів позивача та заперечень відповідачів, не з'ясував при виконанні яких саме обов’язків ОСОБА_3 отримав травму, чи були вони пов’язані з його роботою, та не встановив наявність вини підприємства, на якому він працював.
За таких обставин судові рішення підлягають скасуванню з направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Кременчуці Полтавської області задовольнити частково.
Рішення Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 8 травня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 17 лютого 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Я.М. Романюк Судді: В.Й. Косенко Є.Ф. Левченко Л.М. Лихута М.П. Пшонка