ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 липня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом закритого акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" (далі – ЗАТ "Горлівськтепломережа") до ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання за касаційною скаргою ЗАТ "Горлівськтепломережа" на рішення апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У листопаді 2007 року ЗАТ "Горлівськтепломережа" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання.
Зазначало, що в період з серпня 2006 року до жовтня 2007 року відповідачці ОСОБА_6, яка мешкає у квартирі АДРЕСА_1, товариством надавалися послуги з теплопостачання, вартість яких відповідачка сплачувала несвоєчасно й не в повному обсязі.
Посилаючись на те, що станом на 31 жовтня 2007 року виникла заборгованість з оплати за послуги з теплопостачання в розмірі 1 977 грн. 19 коп., яку ОСОБА_6 у добровільному порядку не сплачує, ЗАТ "Горлівськтепломережа" просило позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.
Рішенням Центрально-Міського районного суду м. Горлівки Донецької області від 23 вересня 2008 року позов задоволено частково. Постановлено стягнути з ОСОБА_6 на користь позивача заборгованість 1 817 грн. 85 коп.
Рішенням апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2008 року рішення суду першої інстанції скасовано й ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.
У поданій касаційній скарзі ЗАТ "Горлівськтепломережа" просить рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального та порушення норм процесуального права, і залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом установлено, що відповідачці на підставі договору купівлі-продажу від 28 липня 2006 року належить квартира АДРЕСА_1.
Рішенням виконавчого комітету Горлівської міської ради від 19 вересня 2007 року № 1158 ОСОБА_6 надано дозвіл на відключення квартири від централізованого опалення.
Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року № 45 (45-2006-п) , власник та наймач (орендар) квартири зобов’язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.
Правилами передбачено, що в разі відмови від користування послугами з теплопостачання він має право розірвати договір та вимагати відключення відповідних мереж за умови технічної можливості, оскільки при цьому не повинні порушуватися санітарно-гігієнічні, теплотехнічні вимоги та експлуатаційні показники інших квартир багатоквартирного житлового будинку.
Державний Комітет з питань житлово-комунального господарства своїм листом від 23 квітня 2003 року, щодо влаштування індивідуального опалення в квартирах багатоквартирних житлових будинків Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міській державній адміністрації роз’яснив, що відключення споживачів від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання може здійснюватися за умови встановлення в усіх квартирах та нежилих приміщеннях будинку індивідуальних опалювальних приладів або встановлення в усіх квартирах окремих секцій чи під’їздів будинку індивідуальних опалювальних приладів за наявності технічної можливості повного відключення від центрального опалення цих секцій або під’їздів.
Дозвіл на відключення споживача від користування послугами із централізованого опалення та гарячого водопостачання надається органами місцевого самоврядування.
Згідно з п. 35 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) , відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.
Обґрунтовуючи позовні вимоги, ЗАТ "Горлівськтепломережа", посилалося також на те, що відключення приміщень від внутрішньо будинкових мереж центрального опалення й гарячого водопостачання виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника будинку або уповноваженого ним особою, представника виконавця послуг та власника, наймача квартири або уповноваженої ними особи. Після закінчення робіт складається акт про відключення квартири від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та в десятиденний термін подається заявником до відповідної комісії на затвердження і є єдиною підставою для зняття з обліку та припинення відповідних нарахувань.
Ухвалюючи рішення та задовольняючи частково позовні вимоги, суд першої інстанції виходив із того, що відповідачкою безпідставно не оплачувалися надані їй позивачем послуги з теплопостачання у період з серпня 2006 року до жовтня 2007 року, оскільки підстав для припинення нарахувань не було.
Такий висновок суду першої інстанції є обґрунтованим, під час встановлення зазначених фактів судом не були порушені норм цивільного процесуального законодавства й правильно застосовані норми матеріального права.
Безпідставно скасувавши законне й обґрунтоване рішення суду першої інстанції, апеляційний суд припустився помилки в застосуванні процесуального та матеріального закону.
Ураховуючи викладене рішення апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2008 року підлягає скасуванню із залишенням у силі рішення суду першої інстанції з підстав, передбачених ст. 339 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу закритого акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" задовольнити.
Рішення апеляційного суду Донецької області від 2 грудня 2008 року скасувати, залишити в силі рішення Центрально-Міського районного суду м. Горлівки Донецької області від 23 вересня 2008 року.
Ухвала оскарження не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай