ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 липня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" про визнання дій неправомірними та зобов’язання вчинити певні дії за касаційною скаргою обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" на рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 9 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 23 грудня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2009 року ОСОБА_6 звернулась до суду з указаним позовом, зазначаючи, що вона є власником квартири АДРЕСА_1. Оскільки до квартири подається тепло неналежної якості, а оплата є значною, вона вирішила встановити автономне опалення у квартирі, для чого звернулась до виконавчого комітету Амвросіївської міської ради Донецької області та отримала дозвіл на відключення квартири від централізованого опалення, однак відповідач відмовив їй у наданні технічних умов на відключення квартири.
Вважаючи таку відмову неправомірною, позивачка просила зобов’язати відповідача надати технічні умови для відключення квартири від централізованого опалення.
Рішенням Амвросіївського районного суду Донецької області від 9 вересня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 23 грудня 2009 року, позов задоволено. Визнано неправомірною відмову обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" у наданні ОСОБА_6 технічних умов на відключення від центрального опалення належної їй на праві власності квартири АДРЕСА_1. Зобов’язано обласне комунальне підприємство "Донецьктеплокомуненерго" надати ОСОБА_6 технічні умови на відключення від центрального опалення належної їй на праві власності квартири.
У касаційній скарзі обласне комунальне підприємство "Донецьктеплокомуненерго" посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права й просить скасувати судові рішення та ухвалити нове рішення.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Задовольняючи позов ОСОБА_6, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що рішення про відключення квартири позивачки від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води вже прийнято компетентним органом, тому на його виконання відповідач зобов’язаний видати позивачці технічні умови.
Проте з такими висновками судів погодитись не можна.
Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) (далі – Правила), які з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків передбачають відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не окремих квартир багатоквартирного будинку з ініціативи їх власників або наймачів, а відключення цілих багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів.
Згідно з п. 26 Правил (630-2005-п) відключення споживачів від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
У п. 25 Правил (630-2005-п) визначено, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (z1478-05) і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) , встановлено, що таке відключення відбувається на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади.
Судом установлено, що позивачка є власником квартири АДРЕСА_1. Рішенням постійно діючої міжвідомчої комісії від 1 червня 2009 року позивачці дозволено відключити належну їй квартиру від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води за умови, зокрема, отримання технічних умов у ВО "Амвросіївкатепломережа", яке є підрозділом обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго".
Однак суд у порушення вимог ст. 213 ЦПК України зазначених обставин справи та положень закону не врахував, належної оцінки тому факту, що об’єктом відключення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води є не весь багатоквартирний будинок, а лише належна в ньому квартира позивачки, так само як і умові, за наявності якої комісія дозволила відключити її від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, не дав і дійшов передчасного висновку про те, що за наявності такого рішення відповідач зобов’язаний видати позивачці технічні умови на відключення її квартири від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води.
Крім того, у порушення вимог ст. 212 ЦПК України суд не дав оцінки та не відобразив у рішенні мотивів відмови в прийнятті посилань відповідача на те, що відключення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води можливе лише в тому разі, коли таке рішення підтримують усі власники та наймачі квартир багатоквартирного будинку, а технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування схемою теплопостачання, тоді як схема теплопостачання м. Амвросіївки Донецької області не розроблена.
Апеляційний суд, залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, на зазначені порушення уваги не звернув.
За таких обставин визнати ухвалені судові рішення законними та обґрунтованими не можна, тому вони підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" задовольнити частково.
Рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 9 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 23 грудня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай