ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
7 липня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Балюка М.І., Григор`євої Л.І., Данчука В.Г., Охрімчук Л.І., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом відкритого акціонерного товариства "Крименерго" до ОСОБА_1 про відшкодування збитків,
в с т а н о в и л а:
У березні 2008 року відкрите акціонерне товариство "Крименерго" (далі – ВАТ "Крименерго") звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків.
Зазначало, що відповідачу на праві власності належить квартира АДРЕСА_1 і він є споживачем електричної енергії на підставі договору від 4 листопада 2004 року.
31 березня 2005 року, під час перевірки дотримання Правил користування електричною енергією (1357-99-п) , представниками товариства було виявлено порушення ОСОБА_1 зазначених правил шляхом споживання електричної енергії поза приладом обліку.
Посилаючись на те, що у зв`язку з порушенням відповідачем Правил користування електричною енергією (1357-99-п) шляхом споживання електричної енергії поза приладом обліку, товариству було завдано збитків, просило стягнути з ОСОБА_1 на користь ВАТ "Крименерго" 3 706 грн. 56 коп. на відшкодування збитків.
Рішенням Київського районного суду м. Сімферополя Автономної Республіки Крим від 7 травня 2008 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 15 вересня 2008 року, позовні вимоги ВАТ "Крименерго" задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 3 706 грн. 56 коп. збитків, завданих споживанням електричної енергії поза приладом обліку.
У касаційній скарзі ОСОБА_1. просить скасувати ухвалені у справі судові рішення й передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги ВАТ "Крименерго", суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив з того, що ОСОБА_1. допустив порушення Правил користування електричною енергією (1357-99-п) шляхом споживання її поза приладом обліку, чим завдав товариству збитків.
Проте з такими висновками судів погодитись не можна.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.
Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Згідно зі ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати; 7) чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; 8) чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.
Ухвалені у справі судові рішення зазначеним вимогам закону не відповідають.
Судом установлено, що ОСОБА_1. на праві власності належить квартира АДРЕСА_1 і він є споживачем електричної енергії на підставі договору від 4 листопада 2004 року.
31 березня 2005 року, під час перевірки дотримання Правил користування електричною енергією (1357-99-п) , представниками товариства було виявлено споживання електричної енергії відповідачем поза приладом обліку шляхом накиду додаткового проводу перерізом 4 мм на лінії електропередач.
Відповідно до ч. 1 ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.
За змістом пп. 48, 53 Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку. У разі виявлення представником енергопостачальника порушення правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження.
У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.
Заперечуючи проти заявлених позовних вимог, ОСОБА_1. зазначав, що він ніяких порушень Правил користування електричною енергією (1357-99-п) не допускав; з актом не погодився і його не підписував; акт складено з порушенням вимог законодавства, зокрема схема до акту була складена лише на його вимогу і підписана тільки однією особою; зазначені в акті порушення не відповідають дійсності, оскільки представниками позивача під час складення акту не було враховано, що шляхом накиду додаткового проводу на лінії електропередач і введення додаткового проводу до належної йому квартири за паралельною схемою до електромережі підключена сусідня квартира № 5а, таким чином викладені в акті обставини є припущеннями працівників позивача і об`єктивно не встановлені.
На порушення вимог ст. ст. 214, 215 ЦПК України суд першої інстанції на зазначені положення закону уваги не звернув; доводів відповідача належним чином не перевірив та не з`ясував чи мали місце обставини, якими обґрунтовувались вимоги ВАТ "Крименерго".
Апеляційний суд у порушення вимог ст. ст. 303, 315 ЦПК України у достатній мірі не перевірив доводів апеляційної скарги; в ухвалі не зазначив конкретних обставин і фактів, що спростовують такі доводи, і залишив рішення суду першої інстанції без змін.
За таких обставин ухвалені у справі судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст.ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
Рішення Київського районного суду м. Сімферополя Автономної Республіки Крим від 7 травня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 15 вересня 2008 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
М.І. Балюк
Л.І. Григор`єва
В.Г. Данчук
Л.І. Охрімчук