ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
23 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Жайворонок Т.Є., Мазурка В.А.,
Лященко Н.П., Перепічая В.С.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" про зобов’язання вчинити певні дії за касаційною скаргою обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" (далі – ОКП "Донецьктеплокомуненерго") на рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 21 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 14 січня 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2009 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що він є власником АДРЕСА_1. У 2009 році звернувся до комісії з розгляду питань щодо відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води (далі – Комісія) з заявою про відключення його квартири від мережі централізованого опалення, гарячого водопостачання і обладнання в квартирі індивідуального (автономного) опалення та гарячого водопостачання. Протоколом від 29 травня 2009 року Комісія дозволила відключити його квартиру від мережі централізованого опалення, гарячого водопостачання й обладнати в квартирі індивідуальне (автономне) опалення та гаряче водопостачання.
2 червня 2009 року він звернувся до відповідача із заявою про надання технічних умов на відключення квартири, але йому відмовили у їх видачі.
У зв’язку з цим позивач просив зобов’язати ОКП "Донецьктеплокомуненерго" видати технічні умови на відключення квартири.
Рішенням Амвросіївського районного суду Донецької області від 21 вересня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 14 січня 2010 року, позов ОСОБА_1 задоволено.
У касаційній скарзі ОКП "Донецьктеплокомуненерго" просить скасувати ухвалені у справі судові рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції, посилаючись на норми чч. 1, 2, 6 ст. 319, ст. 391 ЦК України, ст. 22 Закону України "Про захист прав споживачів", ст. ст. 18, 24 Закону України "Про теплопостачання", п. 24 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" (далі – Правил), затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) , дійшов висновку про те, що позивач, як власник, має право на створення зручних та комфортних умов для проживання в квартирі, а оскаржувана відмова надати технічні умови порушує його право на вільне та незалежне від будь-кого користування й розпорядження належним майном.
З такими висновками районного суду погодився й суд апеляційної інстанції.
Проте такий висновок суду всупереч ст. ст. 213, 214 ЦПК України є таким, що свідчить про неповне з’ясування судами вимог щодо повного з’ясування обставин справи та не обґрунтування рішення суду належними доказами.
Відповідно до ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.
Апеляційний суд розглянув справу з порушенням цієї норми.
В апеляційній скарзі ОКП "Донецьктеплокомуненерго" (а.с. 27-28) посилалося на те, що процедура відключення від мереж централізованого опалення й гарячого водопостачання передбачена нормами чинного законодавства, зокрема наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (z1478-05) та затвердженим ним Порядком відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від центрального теплопостачання. Суд залишив поза увагою, що наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169 (z1320-07) , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 28 листопада 2007 року № 1320/14587 (z1320-07) , були затверджені зміни до цього Порядку, які унеможливлюють відключення від мереж централізованого опалення й гарячого водопостачання окремих квартир у багатоквартирному будинку і дозволяють таке відключення лише будинку в цілому .
Апеляційний суд посилаючись у оскаржуваному рішенні на окремі положення Порядку залишив доводи відповідача поза увагою й оцінкою.
За таких обставин, які свідчать про те, що апеляційним судом неправильно застосовано процесуальний закон і це призвело до неправильного вирішення справи, ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України, з передачею справи на новий апеляційний розгляд.
Керуючись ст. 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" задовольнити частково.
Ухвалу апеляційного суду Донецької області від 14 січня 2010 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Т.Є. Жайворонок Н.П. Лященко В.А. Мазурок В.С. Перепічай