ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 червня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів: Григор’євої Л.І.,
Жайворонок Т.Є., Охрімчук Л.І., -
розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу за договором позики за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 15 лютого 2010 року,
встановила:
У серпні 2009 року позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом, мотивуючи його тим, що 16 жовтня 2007 року уклала з ОСОБА_2 договір позики, відповідно до умов якого передала у борг відповідачу 6 240 доларів США, які відповідач зобов’язувався повернути протягом двох місяців. Зазначала, що ОСОБА_2 повернув їй частину боргу в сумі 1 тис. доларів США. Просила стягнути з відповідача борг в сумі 5 240 доларів США, що за курсом Національного Банку України становить 40 138 грн., судові витрати та витрати на проїзд.
Рішенням Чорноморського районного суду Автономної Республіки Крим від 13 жовтня 2009 року позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 борг в сумі 40 138 грн. та судові витрати в сумі 1 132 грн.
Рішенням Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 15 лютого 2010 року, рішення районного суду скасовано. Позов ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 борг в сумі 21 155 грн., державне мито в сумі 230 грн. та 30 грн. витрат на оплату інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду, чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки доводи касаційної скарги та матеріали справи не дають підстав для висновку про порушення судами норм матеріального або процесуального права, а отже, відсутні передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України підстави для скасування вказаних судових рішень, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. ст. 331, 332, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 15 лютого 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Л.І. Григор’єва Т.Є. Жайворонок Л.І. Охрімчук