ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 червня 2010 року
м. Київ
Суддя Верховного Суду України Пшонка М.П., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду м. Києва від 11 лютого 2010 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, третя особа – комунальне підприємство управління житлового господарства Дарницького району м. Києва, про вселення, усунення перешкод у користуванні квартирою, встановлення порядку користування жилим приміщенням та зобов’язання не чинити перешкод у користуванні житлом; за зустрічним позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про передачу 1\5 частини квартири за грошову компенсацію,
в с т а н о в и в:
Позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що є співвласником квартири АДРЕСА_1. Йому та відповідачам ОСОБА_3. і ОСОБА_4., які є його дітьми, належить по 1/5 частині спірної квартири на підставі договору купівлі – продажу від 14 березня 2000 року. Відповідачка ОСОБА_2., яка є бувшою дружиною позивача, являється власником 1/5 частини вказаної квартири на підставі зазначеного договору купівлі – продажу та 1/5 частини квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. З відповідачкою ОСОБА_2. позивач розірвав шлюб у 2004 році та на певний час змушений був виїхати з квартири. Коли повернувся, то до квартири не зміг потрапити, оскільки відповідачі його не впускали. У зв’язку із зазначеними обставинами позивач звернувся до суду за захистом своїх прав.
Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 13 листопада 2009 року позов задоволено. Вселено ОСОБА_1. до квартири АДРЕСА_1. Встановлено порядок користування вказаною квартирою шляхом виділення в користування ОСОБА_1. ізольованої кімнати площею 10,1 кв.м. Кімнати площею 15,0 та 17,2 кв.м. залишено в спільному користуванні ОСОБА_2., ОСОБА_3. та ОСОБА_4. Кухню, коридор, вбиральню, ванну кімнату залишено в загальному користуванні сторін. Зобов’язано ОСОБА_2., ОСОБА_3. та ОСОБА_4. не чинити ОСОБА_1 перешкоди у користуванні квартирою АДРЕСА_1. У задоволенні зустрічного позову відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду м. Києва від 11 лютого 2010 року рішення Дарницького районного суду м. Києва від 13 листопада 2009 року в частині встановлення порядку користування квартирою АДРЕСА_1 та виділення в користування ОСОБА_1 ізольованої кімнати площею 10,1 кв.м. скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення про відмову у задоволенні вказаних позовних вимог. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі заявник ставить питання про скасування ухваленого у справі рішення суду апеляційної інстанції та залишення в силі рішення суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Із оскаржуваного судового рішення, доданих до нього матеріалів вбачається, що скарга є необґрунтованою і наведені в ній доводи не дають підстав для висновків щодо незаконності та неправильності зазначеного судового рішення.
Керуючись п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, третя особа – комунальне підприємство управління житлового господарства Дарницького району м. Києва, про вселення, усунення перешкод у користуванні квартирою, встановлення порядку користування жилим приміщенням та зобов’язання не чинити перешкод у користуванні житлом; за зустрічним позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про передачу 1\5 частини квартири за грошову компенсацію, за касаційною скаргою на рішення Апеляційного суду м. Києва від 11 лютого 2010 року.
Додані до скарги матеріали повернути заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України М.П. Пшонка