ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
16 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Барсукової В.М., Григор`євої Л.І., Охрімчук Л.І., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом акціонерного банку "Ікар-Банк", правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Банк професійного фінансування", до ОСОБА_5, дочірнього підприємства "Глобус Донецьк" про стягнення заборгованості за кредитним договором,
в с т а н о в и л а:
У січні 2008 року акціонерний банк "Ікар-Банк" (далі – АБ "Ікар-Банк"), правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Банк професійного фінансування", звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5 та дочірнього підприємства "Глобус Донецьк" (далі – ДП "Глобус Донецьк") про стягнення заборгованості за кредитним договором.
Зазначав, що 9 серпня 2005 року між ним та відповідачами було укладено договір, за умовами якого банк надав ОСОБА_5 кредит у сумі 5 052 грн. 72 коп. строком до 9 лютого 2007 року, а ДП "Глобус Донецьк" поручилось перед банком за виконання ОСОБА_5 зобов`язань за зазначеним договором.
Посилаючись на те, що позичальник взяті на себе зобов`язання належним чином не виконує, просив стягнути солідарно з відповідачів на його користь 4 209 грн. 72 коп. в рахунок неповернутого кредиту та 150 грн. штрафу за неналежне виконання зобов`язань.
Заочним рішенням Докучаєвського міського суду Донецької області від 27 лютого 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 22 липня 2009 року, позовні вимоги АБ "Ікар-Банк" про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволено. Стягнуто солідарно з ОСОБА_5 та ДП "Глобус Донецьк" на користь АБ "Ікар-Банк" 4 359 грн. 72 коп. заборгованості за кредитним договором, 51 грн. судового збору, 30 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
У касаційній скарзі ДП "Глобус Донецьк" просить скасувати ухвалені в справі судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Судом установлено, що 9 серпня 2005 року між АБ "Ікар-Банк", ОСОБА_5 та ДП "Глобус Донецьк" було укладено договір, за умовами якого АБ "Ікар-Банк" надав ОСОБА_5 кредит у сумі 5 052 грн. 72 коп. строком до 9 лютого 2007 року, а ДП "Глобус Донецьк" поручилось за виконання позичальником зобов`язань за кредитним договором.
За змістом пп. 3, 6, 10 договору від 9 серпня 2005 року позичальник повинен щомісячно не пізніше дев`ятого числа погашати заборгованість банку у сумі не менше 280 грн. 71 коп. і за кожне порушення зазначених умов позичальник сплачує банку штраф у сумі 10 грн.
Поручитель зобов`язується разом з позичальником нести солідарну відповідальність перед банком за неналежне виконання умов договору.
На виконання зазначеного договору ОСОБА_5 сплатила банку 843 грн., станом на 24 грудня 2007 року заборгованість позичальника за кредитним договором склала 4 209 грн. 72 коп. та 150 грн. штрафу.
Відповідно до ст. ст. 1049, 1050, 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.
Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів.
Установивши, що ОСОБА_5 належним чином не виконала своїх зобов`язань за договором від 9 серпня 2005 року, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог АБ "Ікар-Банк" в частині стягнення з ОСОБА_5 заборгованості по сплаті кредиту та штрафу за порушення умов договору.
Висновки судів у цій частині ґрунтуються на зібраних у справі доказах та відповідають нормам матеріального права, тому в цій частині касаційну скаргу слід відхилити, а судові рішення в частині стягнення з ОСОБА_5 на користь АБ "Ікар-Банк" заборгованості по сплаті кредиту та штрафу за порушення умов договору - залишити без змін.
Разом з тим, при ухваленні рішення про покладення на ДП "Глобус Донецьк" як поручителя солідарного обов`язку по сплаті заборгованості по кредиту та штрафу за порушення умов договору від 9 серпня 2005 року, судами допущено порушення норм процесуального закону.
Згідно зі ст. 15 ЦПК України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.
Відповідно до ст. 12 ГПК України господарським судам підвідомчі, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім: спорів про приватизацію державного житлового фонду; спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов; спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів.
Згідно із ст. 16 ЦПК України не допускається об'єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.
Вирішуючи спір, суд першої інстанції в порушення вимог ст. ст. 213, 214 ЦПК України зазначені положення закону не врахував; доводів ДП "Глобус Донецьк" належним чином не перевірив і не взяв до уваги, що в одне провадження об’єднані вимоги юридичної особи – АБ "Ікар-Банк" до юридичної особи - ДП "Глобус Донецьк", які виникли з укладеного 9 серпня 2005 року договору і які підлягають розгляду в порядку господарського судочинства (ст. 12 ГПК України) та вимоги юридичної особи АБ "Ікар-Банк" до фізичної особи ОСОБА_5, які виникли із зазначеного договору й можуть бути самостійним предметом позову.
Апеляційний суд у порушення вимог ст. ст. 303, 315 ЦПК України в достатній мірі не перевірив доводів апеляційної скарги; в ухвалі не зазначив конкретних обставин і фактів, що спростовують такі доводи, і залишив рішення суду першої інстанції без змін.
За таких обставин ухвалені у справі судові рішення в частині задоволення позовних вимог АБ "Ікар-Банк", правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Банк професійного фінансування", до ДП "Глобус Донецьк" про стягнення заборгованості за договором підлягають скасуванню з підстав, передбачених ч. 1 ст. 340 ЦПК України, із закриттям провадження у справі в цій частині на підставі п. 1 ст. 205 ЦПК України.
Керуючись ст. 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу дочірнього підприємства "Глобус Донецьк" задовольнити частково.
Рішення Докучаєвського міського суду Донецької області від 27 лютого 2008 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 31 серпня 2009 року в частині задоволення позовних вимог акціонерного банку "Ікар-Банк", правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Банк професійного фінансування", до дочірнього підприємства "Глобус Донецьк" про стягнення заборгованості за договором скасувати, провадження у справі в цій частині закрити.
У решті – ухвалені в справі судові рішення залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
В.М. Барсукова
Л.І. Григор`єва
Л.І. Охрімчук
Ю.Л. Сенін