ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
16 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Барсукової В.М., Григор`євої Л.І., ОСОБА_3, Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_6 про визнання права спільної сумісної власності на жилий будинок, поділ жилого будинку та стягнення грошової компенсації,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2004 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5 про розірвання шлюбу.
У травні 2004 року ОСОБА_5 звернулась до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_6 про поділ спільного сумісного майна подружжя.
Зазначала, що під час шлюбу вона та ОСОБА_6 побудували жилий будинок АДРЕСА_1.
Посилаючись на те, що згоди щодо поділу будинку між ними не досягнуто, просила в порядку поділу спільного майна подружжя виділити їй у власність ? частину спірного будинку.
Справа розглядалася судами неодноразово.
Ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області від 6 липня 2006 року позовні вимоги ОСОБА_6 про розірвання шлюбу виділено в самостійне провадження.
Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 18 липня 2008 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_5 про визнання права спільної сумісної власності на жилий будинок, його поділ та стягнення грошової компенсації відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Одеської області від 8 жовтня 2008 року рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 18 липня 2008 року скасовано й ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_5 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_5 грошову компенсацію вартості її частки будинку АДРЕСА_1 в сумі 297 172 грн. 70 коп., 1 264 грн. судового збору, 802 грн. 06 коп. вартості судової експертизи. У задоволенні інших позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Частково задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_5 апеляційний суд вважав, що на момент початку будівництва спірного будинку позивачка була членом сім`ї ОСОБА_6, зазначений будинок побудований за їхні спільні кошти і за рахунок їхньої спільної праці та, враховуючи, що на утриманні позивачки залишився неповнолітній син і ОСОБА_6 у добровільному порядку матеріальної допомоги на утримання сина не надає, тому частка ОСОБА_5 у спільній сумісній власності підлягає збільшенню на 20 %.
Проте з такими висновками апеляційного суду погодитись не можна.
Судом установлено, що ОСОБА_5 з 1988 року проживала та була зареєстрована у будинку, який належить на праві власності матері ОСОБА_6, за адресою: АДРЕСА_1.
Рішенням виконавчого комітету Овідіопольської селищної ради Одеської області від 16 серпня 1990 року ОСОБА_6 надано дозвіл на будівництво жилого будинку загальною площею 96,6 кв. м по АДРЕСА_1.
4 жовтня 1996 року рішенням виконавчого комітету Овідіопольської селищної ради Одеської області спірний жилий будинок було введено в експлуатацію.
26 жовтня 1996 року ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зареєстрували шлюб, від якого 1998 року народився син – ОСОБА_7
25 січня 1999 року ОСОБА_6 отримав свідоцтво на право власності на спірний жилий будинок.
Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 4 жовтня 2006 року шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 було розірвано.
Відповідно до ст. 112 ЦК УРСР майно може належати на праві спільної власності двом або кільком громадянам.
Якщо учасники спільної власності при надбанні майна не виходили з рівності їх часток, розмір частки кожного з них визначається ступенем його участі працею й коштами у створенні спільної власності.
При відсутності доказів про те, що участь когось із учасників спільної сумісної власності (крім сумісної власності подружжя) у надбанні майна була більшою або меншою – частки визначаються рівними.
Заперечуючи проти заявлених позовних вимог, ОСОБА_6 зазначав, що спірний будинок було побудовано за рахунок його особистих коштів, отриманих від продажу будинку АДРЕСА_2, який належав йому на підставі свідоцтва про право власності за заповітом від 3 липня 1991 року після смерті його діда – ОСОБА_8
На порушення вимог ст. ст. 303, 316 ЦПК України апеляційний суд, вирішуючи питання про визнання права спільної сумісної власності ОСОБА_6 та ОСОБА_5 на будинок АДРЕСА_1, зазначених положень закону до уваги не взяв; не перевірив належним чином доводів ОСОБА_6; не визначився з характером спірних правовідносин.
Разом з тим, не можна погодитись і з рішенням апеляційного суду в частині збільшення частки ОСОБА_5 у спільному сумісному майні на підставі положень ч. 3 ст. 70 СК України.
Обґрунтовуючи заявлені вимоги в частині збільшення частки в праві спільної сумісної власності на 20 %, ОСОБА_5 зазначала, що з нею залишився проживати неповнолітній син – ОСОБА_7, ОСОБА_6 аліменти на утримання дитини не сплачує, унаслідок чого утворилась заборгованість у сумі 539 грн. 37 коп. станом на 1 квітня 2005 року.
За змістом ст. ст. 181, 182, 183, 184, 189 СК України аліменти – кошти на утримання дитини, розмір яких визначається за домовленістю між батьками чи за рішенням суду.
Крім того, ст. 196 СК України передбачає відповідальність за прострочення сплати аліментів, яка полягає у стягнення з особи, винної у виникненні заборгованості по сплаті аліментів, неустойки (пені).
З огляду на наведене висновок апеляційного суду про наявність підстав для збільшення частки ОСОБА_5 у праві власності на жилий будинок на 20% є передчасним.
За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду Одеської області від 8 жовтня 2008 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
В.М. Барсукова
Л.І. Григор`єва
Л.І. Охрімчук
Ю.Л. Сенін