ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
Яреми А.Г.,
Мазурка В.А.,
Охрімчук Л.І.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні в м. Києві 14 червня 2010 року справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – ОСОБА_3, про стягнення суми коштів за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Червоногвардійського районного суду м. Макіївки Донецької області від 26 грудня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 12 травня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У грудні 2006 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що в 2006 році він домовився з ОСОБА_2, від імені якого на підставі довіреності діяла дружина останнього – ОСОБА_4, про купівлю-продаж АДРЕСА_1 Договір купівлі-продажу оформити вчасно вони не змогли в зв'язку з відсутністю належно оформлених правовстановлюючих документів.
18 серпня 2006 року між ним і ОСОБА_2 укладено договір про наміри та завдаток, який був посвідчений державним нотаріусом Четвертої Макіївської державної нотаріальної контори. За умовами цього договору він сплатив завдаток у сумі 25 250 грн. і сторони зобов'язалися укласти договір про купівлю-продаж вказаного майна в строк до 18 жовтня 2006 року.
Вважаючи, що вказаний договір не було укладено з вини відповідача, позивач просив стягнути з ОСОБА_2 на його користь подвійну суму завдатку.
Рішенням Червоногвардійського районного суду м. Макіївки Донецької області від 26 грудня 2008 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 12 травня 2009 року, позов задоволено частково, ухвалено стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аванс у розмірі 25 250 грн.; вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 ставить питання про скасування судових рішень та ухвалення нового рішення, посилаючись на неповне з'ясування судами обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав установленими; невідповідність висновків судів обставинам справи; неправильне застосування норм матеріального і порушення норм процесуального права.
Колегія суддів дійшла висновку про те, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про те, що судами допущено порушення або неправильне застосування норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_2 відхилити, рішення Червоногвардійського районного суду м. Макіївки Донецької області від 26 грудня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 12 травня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді Верховного Суду
України
А.Г. Ярема
В.А. Мазурок
Л.І. Охрімчук