ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
9 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Григор'євої Л.І.,
суддів: Балюка М.І., Косенка В.Й.,
Барсукової В.М., Данчука В.Г.,-
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства "Пектораль", третя особа – управління Пенсійного фонду України у Нікопольському районі Дніпропетровської області, про зобов’язання провести перерахунок заробітної плати та стягнення суми з урахуванням індексу інфляції за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2009 року,
встановила:
У липні 2003 року ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом про зобов’язання ПП "Пектораль" провести перерахунок заробітної плати за період з 12 жовтня 1987 року до 9 січня 1988 року з урахуванням індексу інфляції в сумі 419 227 грн. 08 коп.
Справа судами розглядалась неодноразово.
Останнім рішенням Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 16 жовтня 2009 року в задоволенні позову відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2009 року апеляційну скаргу ОСОБА_1. визнано неподаної та повернуто заявнику.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_1. просить скасувати ухвалу апеляційного суду та передати справу на новий розгляд до апеляційного суду, посилаючись на порушення апеляційним судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
З матеріалів справи вбачається, що 16 жовтня 2009 року Нікопольським міськрайонним судом Дніпропетровської області ухвалено рішення про відмову Шуляку М.І. у задоволенні позову.
23 жовтня 2009 року ОСОБА_1. подав заяву про апеляційне оскарження судового рішення, а 10 листопада 2009 року – апеляційну скаргу (т. 1 а.с. 236, 237-238).
Ухвалою Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 листопада 2009 року апеляційну скаргу ОСОБА_1. залишено без руху з наданням строку до 14 грудня 2009 року для усунення її недоліків із підстав неоплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 37 грн. (т. 2 а.с. 2).
2 грудня 2009 року ОСОБА_1. особисто отримав ухвалу суду від 27 листопада 2009 року (т. 2 а.с. 4).
Визнаючи неподаною апеляційну скаргу ОСОБА_1. та повертаючи її заявнику, апеляційний суд виходив із невиконання ним ухвали суду від 27 листопада 2009 року.
Однак зазначена ухвала постановлена з порушенням процесуальних норм права.
Так, відповідно до ч. 3 ст. 81 ЦПК України не підлягають оплаті при зверненні до суду і покладаються на сторони після розгляду справи судом витрати на інформаційно-технічне забезпечення у справах, зокрема, про стягнення заробітної плати, компенсацій працівникам, вихідної допомоги, відшкодування за затримку їх виплати.
Згідно з п. 10 постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 року № 1258 "Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, та їх розмірів" (1258-2005-п) , за апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, касаційну скаргу на рішення суду першої інстанції після перегляду його в апеляційному порядку, касаційну скаргу на рішення апеляційного суду, скаргу у зв'язку з винятковими обставинами та заяву про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами у цивільних справах витрати оплачуються в розмірі, передбаченому за позовну заяву, заяву, клопотання до суду першої інстанції.
Таким чином, висновок апеляційного суду щодо неоплати ОСОБА_1. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи не можна взнати обґрунтованим.
За таких обставин ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд до апеляційного суду.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
Ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2009 року скасувати, передати справу на новий розгляд до апеляційного суду Дніпропетровської області для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В.М. Барсукова В.Г. Данчук В.Й. Косенко