ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
9 червня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Костенка А.В.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – рада опіки та піклування Балаклавської районної державної адміністрації м. Севастополя, про позбавлення батьківських прав за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Балаклавського районного суду м. Севастополя від 3 вересня 2008 року та ухвалу апеляційного суду м. Севастополя від 5 березня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У липні 2007 року ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, зазначаючи, що ОСОБА_2 є матір’ю ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідачка належним чином свої обов’язки щодо виховання дитини не виконує, не цікавиться її життям і здоров’ям, матеріально дочку не забезпечує.
Посилаючись на викладене, позивач просив позбавити відповідачку батьківських прав відносно малолітньої дочки – ОСОБА_3.
Рішенням Балаклавського районного суду м. Севастополя від 3 вересня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Севастополя від 5 березня 2009 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи та порушення судами норм процесуального права й просить скасувати судові рішення та передати справу на новий розгляд.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Частиною 1 ст. 18 ЦПК України визначено, що цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються одноособово суддею, який є головуючим і діє від імені суду.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 338 ЦПК України судове рішення підлягає обов’язковому скасуванню з передачею справи на новий розгляд, якщо справу розглянуто неповноважним суддею або складом суду.
З матеріалів справи та доводів касаційної скарги вбачається, що справу судом першої інстанції розглянуто з порушенням указаних вимог закону, оскільки на час ухвалення рішення – 3 вересня 2008 року – суддя Гавура О.В. була призначена на посаду судді окружного адміністративного суду м. Севастополя згідно з Указом Президента України від 24 липня 2008 року № 667/2008 "Про призначення суддів" (667/2008) .
Тобто на час ухвалення рішення суддя Гавура О.В. уже не була суддею Балаклавського районного суду м. Севастополя, тому не була уповноважена розглядати справу та ухвалювати рішення від його імені.
Апеляційний суд, залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, на зазначене порушення уваги не звернув.
За таких обставин ухвалені судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Крім того, згідно зі ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов’язковою є участь органу опіки та піклування.
Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 11 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" органами опіки та піклування є державні адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.
З урахуванням викладеного під час нового розгляду справи суду слід звернути увагу на те, яким нормативним актом на час виникнення спірних правовідносин і вирішення справи регулювався порядок отримання висновку органу опіки та піклування щодо розв’язання спору й чи було його дотримано.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
Рішення Балаклавського районного суду м. Севастополя від 3 вересня 2008 року та ухвалу апеляційного суду м. Севастополя від 5 березня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
А.В. Костенко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай
Ю.В. Прокопчук