ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
3 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, третя особа – Болехівська державна нотаріальна контора Івано-Франківської області, про визнання договору дарування недійсним за касаційною скаргою ОСОБА_4 рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 24 грудня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2007 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_5 про визнання договору дарування недійсним.
Зазначала, що їй на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого виконавчим комітетом Болехівської міської ради Івано-Франківської області 14 серпня 1995 року, належала квартира АДРЕСА_1.
10 листопада 1995 року вона на підставі договору дарування провела відчуження належної їй квартири на користь свого сина ОСОБА_5
Посилаючись на те, що зазначена квартира була єдиним її житлом, вона є людиною похилого віку, малограмотною та постійно хворіє і що внаслідок обману вона уклала договір дарування замість договору довічного утримання, просила визнати договір дарування квартири АДРЕСА_1, укладений 14 серпня 1995 року, недійсним.
Рішенням Болехівського міського суду Івано-Франківської області від 30 вересня 2009 року позовні вимоги ОСОБА_4 задоволено. Визнано недійсним договір дарування квартири АДРЕСА_1, укладений 10 листопада 1995 року ОСОБА_4 на користь ОСОБА_5
Рішенням апеляційного суду Івано-Франківської області від 24 грудня 2009 року рішення Болехівського міського суду Івано-Франківської області від 30 вересня 2009 року скасовано й ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 24 грудня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін