ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 червня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Григор’євої Л.І.,
суддів:
Балюка М.І., Гуменюка В.І.,
Косенка В.Й., Луспеника Д.Д.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про стягнення грошей за договором позики; за зустрічним позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_6 про визнання договору позики та розписки недійсними,
в с т а н о в и л а :
У жовтні 2006 року ОСОБА_6 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що 10 червня 2005 року між ним та ОСОБА_7 укладено договір позики, за яким він надав відповідачу гроші в сумі 510 тис. грн., що еквівалентно 100 тис. доларів США. Позика за договором надавалася на строк дії договору - протягом 10 років та спрямована на початок власної справи ОСОБА_8 по торгівлі комплектуючими для виробництва меблів. Зокрема, п. 2.2 договору строк повернення позики сторонами не визначений, але право вимоги виникає у позикодавця з моменту здійснення позичальником торгівлі комплектуючими для виробництва меблів і пневмоінструмента. Вважає, що 18 липня 2006 року у нього виникло право вимоги повернення коштів за договором позики, оскільки ОСОБА_7 порушив свої зобов’язання та здійснював операції із купівлі-продажу комплектуючих для виробництва меблів. Оскільки у договорі позики не встановлено строку повернення коштів, вважає, що відповідач повинен був повернути йому позичені гроші протягом тридцяти днів від дня пред’явлення ним вимоги.
Не погоджуючись із заявленим позовом, ОСОБА_7 звернувся до суду із зустрічними позовними вимогами про визнання договору позики та розписки недійсними за їх безгрошовістю, посилаючись на те, що у червні 2005 року під впливом психічного насильства та погроз з боку ОСОБА_6 змушений був підписати договір позики від 10 червня 2005 року та розписку про отримання за договором позики від позивача грошових коштів в розмірі 100 тис. доларів США. Також зазначає, що у договорі та у розписці містяться істотні розбіжності щодо суми позики .
Рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 1 грудня 2008 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 та зустрічних вимог ОСОБА_7 відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Рівненської області від 26 березня 2009 року рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 1 грудня 2008 року в частині відмови в задоволенні позову ОСОБА_6 скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким позов задоволено та стягнуто на користь позивача 519 818 грн. заборгованості за договором позики. У решті рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_7 ставиться питання про скасування рішення суду апеляційної інстанції у зв’язку з порушенням норм матеріального й процесуального права та залишення без змін рішення суду першої інстанції.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо вважає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судами встановлено, що 10 червня 2005 року між позивачем та відповідачем укладено договір позики, згідно з яким позикодавець ОСОБА_6 передав у власність ОСОБА_7 гроші в сумі 510 тис. грн., що еквівалентно 100 тис. доларів США.
Умовами договору, зокрема п. 2.2 строк повернення позики сторонами не визначений, але передбачено, що право вимоги виникає у позикодавця з моменту здійснення позичальником торгівлі комплектуючими для виробництва меблів і пневмоінструмента.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення, апеляційний суд правильно виходив із того, що визначені у п 4.1.1. умови договору не звільняють відповідача від обов’язку повернути позику, а лише встановлюється строк, протягом якого позивач має можливість заявити вимогу про повернення позики. Тому відповідач згідно з вимогами ч. 1 ст. 1049 ЦК України, за наявності умови, зазначеної у п. 2.2.1 договору, повинен був сплатити борг у триденний строк, а за відсутності такої умови - протягом тридцяти днів від дня пред’явлення позикодавцем відповідної вимоги. Оскілки позивачем така вимога відповідачу була пред’явлена та у визначений тридцятиденний строк відповідачем позика не повернута, позов ОСОБА_6 згідно з вимогами ст. ст. 1047, 1049 ЦК України підлягають задоволення.
Розписка про одержання у борг від позивача зазначеної суми грошей написана власноручно відповідачем і він ці обставини не оспорює. Фактів насильства і погроз при її написанні не доведено, за встановленим порядком вони не спростовані.
Оскільки оскаржуване рішення апеляційного суду відповідає вимогам матеріального та процесуального права, а наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують, касаційна скарга підлягає відхиленню із залишенням рішення суду апеляційної інстанції без змін.
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_7 відхилити.
Рішення апеляційного суду Рівненської області від 26 березня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В.І. Гуменюк В.Й. Косенко Д.Д. Луспеник