ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 червня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Григор’євої Л.І.,
суддів:
Балюка М.І., Гуменюка В.І.,
Косенка В.Й., Луспеника Д.Д.,
розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини, внесення змін до актового запису про народження дитини; за зустрічним позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_6 про відібрання дитини, усунення перешкод у її вихованні, визначення місця проживання дитини та відшкодування моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У липні 2009 року ОСОБА_6 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_7 як мати малолітньої ОСОБА_8 не виконує покладені на неї законом обов’язки по вихованню та утримуванню дитини, вона не має постійного місця проживання. Відповідачка безробітна та не має постійного доходу для належного матеріального утримання дитини, зловживає спритними напоями та її родина взята на облік службою у справах дітей Бериславської державної районної адміністрації як неблагополучна родина. У зв’язку з цим просив позбавити відповідачку батьківських прав та визначити місце проживання дочки разом із ним.
Не погоджуючись із заявленим позовом, ОСОБА_7 звернулася до суду із зустрічними позовними вимогами про відібрання дитини у ОСОБА_6 та визначення її місце проживання разом із нею, а також стягнення з позивача на її користь 10 тис. грн. моральної шкоди.
В обґрунтування позову зазначала, що ОСОБА_6 без її дозволу забрав дитину з дитячого садку та утримує її у себе дома, а також чинить їй перешкоди у спілкуванні з дитиною.
Рішенням Бериславського районного суду Херсонської області від 5 листопада 2009 року позов ОСОБА_6 задоволено. ОСОБА_7 позбавлено батьківських прав щодо її дочки ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1. Визначено місце проживання дитини з ОСОБА_6 Внесено зміни до актового запису про народження дитини і змінено її прізвище із ОСОБА_8 на ОСОБА_6.
У задоволенні зустрічного позову відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 28 січня 2010 року рішення Бериславського районного суду Херсонської області від 5 листопада 2009 року залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_7 ставиться питання про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій у зв’язку з порушенням судами норм матеріального та процесуального права та передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
К асаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Згідно зі ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов'язковою є участь органу опіки та піклування.
Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.
Згідно із роз’ясненнями наданими у Постанові Пленуму Верховного Суду України № 20 від 19 грудня 2008 року (v0020700-08) "Про внесення змін до постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" висновок органу опіки та піклування має бути оформлений на бланку державних адміністрації районів, районів міст Києва та Севастополя, виконавчих органів міських чи районних у містах, сільських, селищних рад, підписаний головою (заступником голови) та скріплений печаткою. Також до висновку органу опіки та піклування мають бути додані документи, зазначені у ч. 3 ст. 253 ЦПК України.
Проте суди на зазначені вимоги закону також уваги не звернули, спір, який виник між сторонами, розглянули у відсутності належного висновку органу опіки та піклування.
Заключення служби у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області від 27 липня 2009 року № 08-24/782/09 ( а.с 48), на який посилається ОСОБА_6, підписаний начальником служби у справах дітей не є висновком, який складений належним органом у відповідності до вимог чинного законодавства, а також не підписаний уповноваженою особою.
Оскільки допущені порушення норм матеріального та процесуального права призвели до неправильного вирішення справи, рішення судів першої та апеляційної інстанцій підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_7 задовольнити.
Рішення Бериславського районного суду Херсонської області від 5 листопада 2009 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 28 січня 2010 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В. І. Гуменюк В.Й. Косенко Д.Д. Луспеник