ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Костенка А.В., Перепічая В.С., Мазурка В.А., Прокопчука Ю.В., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до Севастопольської міської ради, комунального підприємства "Дорожньо-експлуатаційне управління" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди за касаційною скаргою комунального підприємства "Дорожньо-експлуатаційне управління" на рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду м. Севастополя від 12 лютого 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2008 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до Севастопольської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Свої позовні вимоги обґрунтовував тим, що 28 листопада 2007 року унаслідок незадовільного стану дороги сталася дорожньо-транспортна пригода, у результаті якої пошкоджено належний йому на праві власності автомобіль "Тойота", номерний знак НОМЕР_1, а йому завдано моральної шкоди.
Ухвалою Ленінського районного суду м. Севастополя від 2 липня 2008 року до участі у справі як співвідповідача залучено комунальне підприємство "Дорожньо-експлуатаційне управління" (далі – КП "Дорожньо-експлуатаційне управління").
Рішенням Ленінського районного суду м. Севастополя від 21 жовтня 2008 року позов ОСОБА_6 задоволено частково. Стягнуто із Севастопольської міської ради на користь ОСОБА_6 5 714 грн. 40 коп. на відшкодування матеріальної шкоди, 1 000 грн. на відшкодування моральної шкоди. Вирішено питання про розподіл судових витрат. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду м. Севастополя від 12 лютого 2009 року вказане рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким позов ОСОБА_6 задоволено частково. Стягнуто з КП "Дорожньо-експлуатаційне управління" на користь ОСОБА_6 5 714 грн. 40 коп. на відшкодування матеріальної шкоди, 1 000 грн. на відшкодування моральної шкоди. Вирішено питання про розподіл судових витрат. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі КП "Дорожньо-експлуатаційне управління" просить скасувати ухвалене у справі рішення суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про дорожній рух" до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважених ними органів у сфері дорожнього руху належить обладнання доріг, вулиць та залізничних переїздів технічними засобами регулювання дорожнього руху та їх утримання.
Згідно із чч. 1, 5 ст. 24 Закону України "Про дорожній рух" власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні. Власники доріг, вулиць та залізничних переїздів, керівні працівники дорожньо-експлуатаційних організацій несуть відповідальність, в тому числі і кримінальну, якщо дорожньо-транспортна подія сталася з їх вини.
Ухвалюючи рішення про стягнення коштів із КП "Дорожньо-експлуатаційне управління", суд апеляційної інстанції правомірно виходив із того, що дороги м. Севастополя перебувають на балансовому обліку КП "Дорожньо-експлуатаційне управління", яке здійснює їх поточний і капітальний ремонт, експлуатацію та утримання.
Суд апеляційної інстанції дійшов законного й обґрунтованого висновку, що КП "Дорожньо-експлуатаційне управління" повинно відшкодувати шкоду, завдану власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок незадовільного утримання дороги.
Згідно з вимогами ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції в межах касаційної скарги перевіряє правильність застосування судом першої інстанції або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що під час розгляду справи судом допущені порушення норм матеріального або процесуального права, які передбачені ст. ст. 338 – 341 ЦПК України (1618-15) як підстави для скасування рішення, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу комунального підприємства "Дорожньо-експлуатаційне управління" відхилити.
Рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду м. Севастополя від 12 лютого 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
А.В. Костенко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай
Ю.В. Прокопчук