РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 травня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Григор’євої Л.І.,
суддів :
Балюка М.І.,
Гуменюка В.І.,
Барсукової В.М.,
Луспеника Д.Д., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Тернівці Дніпропетровської області (далі – Відділення) про стягнення недорахованих щомісячних страхових виплат за касаційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Тернівці Дніпропетровської області на рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 24 вересня 2007 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2007 року ОСОБА_6 звернувся із зазначеним позовом посилаючись на те, що у зв’язку зі встановленою стійкою втратою професійної працездатності на виробництві та травми на виробництві йому відповідачем проводяться страхові виплати. Відділенням були невірно застосовані коефіцієнти росту середньої заробітної плати в галузях національної економіки, що призвело до не нарахування щомісячних страхових виплат, які виплачуються у зв’язку з ушкодженням здоров’я внаслідок професійного захворювання, у розмірі 1 624 (одна тисяча шістсот двадцять чотири) грн. 08 коп. за період з 1 березня 2005 року по 28 лютого 2007 року та до не нарахування щомісячних страхових виплат, які виплачуються у зв’язку з ушкодженням здоров’я внаслідок нещасного випадку на виробництві, що стався 27 вересня 1982 року, у розмірі 392 грн. 88 коп. за період з 1 березня 2006 року по 28 лютого 2007 року. Ураховуючи викладене, ОСОБА_6 просив задовольнити позов та стягнути щомісячні страхові виплати, які виплачуються у зв’язку з ушкодженням здоров’я внаслідок професійного захворювання, у розмірі 1 624 (одна тисяча шістсот двадцять чотири) грн. 08 коп., зобов’язати відповідача щомісячно виплачувати з 1 березня 2007 року по 811 грн. 60 коп., а також стягнути щомісячні страхові виплати, які виплачуються у зв’язку з ушкодженням здоров’я внаслідок нещасного випадку на виробництві, що стався 27 вересня 1982 року, у розмірі 392 грн. 88 коп., зобов’язати відповідача щомісячно виплачувати з 1 березня 2007 року по 272 грн. 88 коп. і зобов’язати застосовувати з цього часу до вказаних сум щорічний перерахунок у встановленому законом порядку.
рішенням Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2007 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 24 вересня 2007 року, позов задоволено. Стягнуто з відповідача на користь позивача у рахунок не донарахованих щомісячних страхових виплат, які виплачуються у зв’язку з ушкодженням здоров’я внаслідок професійного захворювання, за період з 1 березня 2005 року по 1 березня 2007 року у розмірі 1 624 (одна тисяча шістсот двадцять чотири) грн. 08 коп. одноразово. Встановлено розмір щомісячних страхових виплат, які провадяться відповідачем на користь ОСОБА_6 з 1 березня 2007 у розмірі 811 грн. 60 коп. з подальшими перерахунками у випадку зміни ступеня втрати професійної працездатності та підвищеннями у порядку, встановленому законодавством України. Стягнуто з відповідача на користь позивача у рахунок не донарахованих щомісячних страхових виплат, які виплачуються у зв’язку з ушкодженням здоров’я внаслідок нещасного випадку на виробництві, що стався 27 вересня 1982 року, за період з 1 березня 2006 року по 1 березня 2007 року у розмірі 392 грн. 88 коп. одноразово. Встановлено розмір щомісячних страхових виплат, які провадяться відповідачем на користь ОСОБА_6 з 1 березня 2007 у розмірі 272 грн. 88 коп. з подальшими перерахунками у випадку зміни ступеня втрати професійної працездатності та підвищеннями у порядку, встановленому законодавством України.
У касаційній скарзі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Тернівці Дніпропетровської області просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити рішення, яким у задоволенні позову відмовити, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Ухвалюючи рішення про задоволення позову ОСОБА_6, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, виходив з того, що при нарахуванні позивачу страхових виплат Відділення неправильно застосувало норми статті 29 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин, та помилково застосував до розрахунку коефіцієнти росту реальної середньої заробітної плати, встановлені постановами правління відповідача, а не коефіцієнти росту середньої заробітної плати, затверджені Державним комітетом статистики України.
Однак з такими висновками судів погодитись не можливо, оскільки вони зроблені з порушенням норм матеріального права.
Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків – некомерційна самоврядна організація, що діє на підставі статуту, який затверджується її правлінням.
Частиною 2 статті 16 зазначеного Закону передбачено, що безпосереднє управління Фондом соціального страхування від нещасних випадків здійснюють його правління та виконавча дирекція, а у статті 17 зазначено, що правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків, зокрема, спрямовує і контролює діяльність виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів; затверджує інструкцію про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів, погоджену з Національним банком України і спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, інші нормативні документи, що регламентують внутрішню діяльність Фонду.
рішення правління Фонду, прийняте в межах його компетенції, є обов’язковим для виконання всіма страхувальниками та застрахованими.
Частиною 2 статті 29 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" передбачено, що перерахування сум щомісячних страхових виплат провадиться також у разі зростання у попередньому календарному році середньої заробітної плати у галузях національної економіки за даними центрального органу виконавчої влади з питань статистики. Таке перерахування провадиться з 1 березня наступного року. При цьому визначена раніше сума щомісячної страхової виплати зменшенню не підлягає.
Згідно з п. 4.4.2. - 4.4.4. Порядку призначення та здійснення страхових виплат потерпілим (членам їх сімей), узгодженого з Міністерством праці та соціальної політики України й затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 31 січня 2002 року № 7 (діючого на час виникнення спірних відносин) – при проведенні перерахування щомісячних страхових виплат з 1 березня кожного року середньомісячна заробітна плата підлягає коригуванню. При цьому відкоригована середньомісячна заробітна плата не може перевищувати встановлену на дату настання права на перерахування максимальну величину (граничну суму) заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до Фонду.
Перерахування щомісячних страхових виплат проводиться з урахуванням вимог абзацу 3 частини 1 статті 34 базового Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) , а саме: у разі, коли потерпілому одночасно із щомісячною страховою виплатою призначено пенсію по інвалідності у зв’язку з одним і тим самим нещасним випадком або професійним захворюванням, їх сума не повинна перевищувати середньомісячний заробіток, який потерпілий мав до ушкодження здоров’я.
Сума перерахованої щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (станом на 1 березня відповідного року) обмежується відкоригованим середньомісячним заробітком потерпілого.
При перерахуванні щомісячних страхових виплат з 1 березня для коригування середньомісячної заробітної плати застосовується коефіцієнт, на який перераховуються щомісячні страхові виплати потерпілим (членам їх сімей) за рішенням правління Фонду.
Аналогічна норма міститься і в новій редакції Порядку призначення та здійснення страхових виплат застрахованим особам (членам їх сімей), затвердженого постановою Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27 квітня 2007 року № 24, згідно з п. п. 3.4.4., 3.8.2. якого розмір щомісячної страхової виплати встановлюється з урахуванням коефіцієнтів перерахування, які встановлюються правлінням Фонду щороку з 1 березня; перерахування розміру щомісячної страхової виплати проводиться виходячи з відкоригованої заробітної плати на коефіцієнт підвищення страхових виплат, затверджений правлінням Фонду соціального страхування від нещасних випадків.
Порядок призначення та здійснення страхових виплат застрахованим особам (членам їх сімей) затверджено відповідно до Закону із змінами Законом України від 23 лютого 2007 року (717-16) , що набрав чинності 20 березня 2007 року, відповідно до яких пункт 7 частини 7 статті 17 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" доповнено абзацом одинадцятим та визначено повноваження правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків щодо затвердження Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат.
Встановлено, що Відділенням проводився перерахунок щомісячних страхових виплат позивачу у відповідності із постановами правління Фонду від 28 лютого 2005 року № 3 (на коефіцієнт 1, 238) та від 6 березня 2006 року № 3 (на коефіцієнт 1,203), в кожній з яких зазначено, що такий коефіцієнт взято за даними Державного комітету статистики України.
Таким чином, проведений Відділенням перерахунок належних щомісячних страхових виплат ґрунтується на вимогах закону, а висновок судів було зроблено з порушенням вимог частини 2 статті 29 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".
За таких обставин вважати обґрунтованими висновки щодо задоволення вимог по стягненню не донарахованих щомісячних страхових виплат немає підстав.
Апеляційний суд на наведене уваги не звернув, у порушення вимог статті 303 ЦПК України, не перевірив усі доводи апеляційної скарги.
Відповідно до статті 341 ЦПК України суд касаційної інстанції скасовує судові рішення і ухвалює нове рішення або змінює рішення, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосовано закон, який підлягав застосуванню.
Ураховуючи викладене, рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2007 року та ухвала апеляційного суду Дніпропетровської області від 24 вересня 2007 року підлягають скасуванню, з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.
Керуючись статтями 336, 341, 344, 346 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Тернівці Дніпропетровської області задовольнити.
рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 24 вересня 2007 року скасувати.
У задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 про стягнення не донарахованих щомісячних страхових виплат відмовити.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В.М. Барсукова В.І. Гуменюк Д.Д. Луспеник