ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 травня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного
Суду України в складі:
головуючого
Сеніна Ю.Л.,
суддів:
Данчука В.Г.,
Левченка Є.Ф.,
Лихути Л.М.,
Охрімчук Л.І.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 у своїх інтересах і в інтересах неповнолітніх ОСОБА_7, ОСОБА_8 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Первомайську Луганської області про стягнення недонарахованих щомісячних страхових виплат і одноразової допомоги, за касаційною скаргою ОСОБА_6 на рішення Апеляційного суду Луганської області від 2 червня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2006 року ОСОБА_6 звернулася до суду з названим позовом.
Зазначала, що у зв’язку зі смертю її чоловіка, ОСОБА_9, що настала ІНФОРМАЦІЯ_2 року й пов'язана з виробничою травмою, отриманою ним 5 грудня 1981 року, його непрацездатним утриманцям – неповнолітнім синам-близнюкам ОСОБА_9 та ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, були призначені та здійснюються відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Первомайську Луганської області (далі – ВВД ФСС) страхові щомісячні виплати у зв'язку з втратою годувальника з дати отримання висновку МСЕК про причинний зв'язок смерті потерпілого з виробничою травмою.
Також ВВД ФСС призначено та виплачено одноразову допомогу в розмірі 12-місячного доходу потерпілого на кожного сина як його утриманця та в розмірі 60-місячного доходу потерпілого на їхню сім'ю, що мешкала з потерпілим на час його смерті.
У постанові ВВД ФСС від 10 березня 2004 року про призначення страхових виплат указано, що розрахунок страхової виплати здійснюється з доходу потерпілого в сумі 637 грн. 01 коп., до якого включено щомісячну страхову виплату в сумі 361 грн. 21 коп. і пенсію по інвалідності в сумі 275 грн. 80 коп.
Разом із тим її чоловік на час смерті працював і отримував заробітну плату, середній розмір якої згідно з довідкою з місця роботи складав 840 грн. 39 коп.
Оскільки належні страхові щомісячні виплати ВВД ФСС обрахував із дати отримання висновку МСЕК про зв'язок смерті потерпілого з виробничою травмою, а не з дня його смерті та виходячи з доходу потерпілого, який складав суму страхової виплати та пенсії по інвалідності, а не із заробітної плати, яку він отримував на час смерті, ОСОБА_6, уточнивши позовні вимоги, просила суд стягнути з ВВД ФСС на користь неповнолітніх ОСОБА_8 і ОСОБА_7 по 3192 грн. 12 коп. недонарахованої одноразової страхової виплати кожному, по 7808 грн. 28 коп. недонарахованих щомісячних страхових виплат за період із 23 серпня 2003 року до 1 грудня 2007 року кожному та зобов’язати відповідача виплачувати їм з 1 грудня 2007 року по 610 грн. 95 коп. щомісячної страхової виплати кожному до наступного перерахунку, а також стягнути з ВВД ФСС на її користь 15960 грн. недонарахованої одноразової страхової виплати .
Рішенням Первомайського міського суду Луганської області від 19 грудня 2007 року позов задоволено: стягнуто з відповідача на користь ОСОБА_8 3192 грн. 12 коп. недонарахованої одноразової страхової виплати, 7808 грн. 28 коп. недонарахованих страхових виплат за період із 23 серпня 2003 року до 1 грудня 2007 року та зобов’язано виплачувати ОСОБА_8 з 1 грудня 2007 року по 610 грн. 95 коп. щомісячної страхової виплати до наступного перерахунку; стягнуто на користь ОСОБА_7 3192 грн. 12 коп. недонарахованої одноразової страхової виплати, 7808 грн. 28 коп. недонарахованих страхових виплат за період із 23 серпня 2003 року до 1 грудня 2007 року та зобов’язано відповідача виплачувати ОСОБА_7 з 1 грудня 2007 року по 610 грн. 95 коп. щомісячної страхової виплати до наступного перерахунку; стягнуто з ВВД ФСС на користь позивачки 15960 грн. недонарахованої одноразової страхової виплати.
Рішенням Апеляційного суду Луганської області від 2 червня 2008 року рішення місцевого суду скасовано та ухвалено нове рішення, яким зобов’язано відповідача нарахувати й сплатити на користь ОСОБА_8 і ОСОБА_7 недонараховані щомісячні страхові виплати за період із 23 серпня 2003 року до 23 січня 2004 року, а в решті вимог відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить рішення апеляційного суду скасувати та залишити в силі рішення місцевого суду, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права й порушення норм процесуального права.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Частково задовольняючи позов, місцевий суд виходив із того, що відповідно до вимог ст. 34 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі – Закон № 1105-ХІV (1105-14) ) при визначенні розміру страхових виплат позивачам слід було виходити із заробітної плати ОСОБА_9 за останнім місцем роботи, а страхові виплати повинні були присуджуватися з дня його смерті, а не з дати підтвердження МСЕК причинного зв’язку між смертю та отриманою потерпілим раніше виробничою травмою.
Скасовуючи рішення місцевого суду та ухвалюючи нове рішення про часткове задоволення позову, апеляційний суд дійшов висновку, що на час смерті ОСОБА_9 не працював на підприємстві, на якому отримав виробничу травму, що стала причиною його смерті; ВВД ФСС правильно нарахувало страхові виплати виходячи з розміру отримуваних потерпілим щомісячних страхових виплат та пенсії по інвалідності, але щомісячні страхові платежі підлягали виплаті з дня смерті потерпілого.
Відповідно до ст.ст. 335, 337 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими. Суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Апеляційним судом установлено, що ОСОБА_9 перебував у шлюбі з позивачкою з 26 липня 1980 року, від шлюбу мають синів-близнюків: ОСОБА_8 і ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1.
Згідно з актом про нещасний випадок на виробництві від 6 грудня 1981 року ОСОБА_9 5 грудня 1981 року під час виконання трудових обов’язків на шахті "Родина" Виробничого об’єднання "Первомайськвугілля" отримав виробничу травму.
З 19 червня 2002 року ВВД ФСС здійснювало ОСОБА_9 щомісячні страхові виплати у зв’язку із цією виробничою травмою.
Останнім місцем роботи потерпілого була шахта "Карбоніт" Державного підприємства "Первомайськвугілля".
ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_9 помер.
Висновком МСЕК від 23 січня 2004 року встановлено причинний зв’язок між смертю ОСОБА_9 і наслідками раніше отриманої ним виробничої травми, а постановою ВВД ФСС від 10 березня 2004 року його дітям: ОСОБА_8 і ОСОБА_7 призначено щомісячні страхові виплати та одноразову допомогу на сім’ю виходячи із суми раніше отриманих потерпілим пенсії по інвалідності й щомісячної страхової виплати.
Відповідно до абз. 1 і 2 ч. 9 ст. 34 Закону № 1105-ХІV у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, у разі смерті потерпілого суми страхових виплат особам, які мають на це право, визначаються із середньомісячного заробітку потерпілого за вирахуванням частки, яка припадала на потерпілого та працездатних осіб, що перебували на його утриманні, але не мали права на ці виплати.
У разі смерті потерпілого, який одержував страхові виплати і не працював, розмір відшкодування шкоди особам, зазначеним у статті 33 цього Закону, визначається виходячи із суми щомісячних страхових виплат і пенсії, які одержував потерпілий на день його смерті, з відповідним коригуванням щомісячних страхових виплат згідно зі ст. 29 цього Закону. Причинний зв'язок смерті потерпілого з одержаним каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я має підтверджуватися висновками відповідних медичних закладів.
Згідно з правилом, передбаченим пп. 9.1.1 - 9.1.2 Порядку призначення та здійснення страхових виплат потерпілим (членам їх сімей), затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 31 січня 2002 року № 7 (v0007583-02) і чинного на час виникнення спірних правовідносин, у разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина померлого, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після його смерті. Особам, які мають право на виплату у зв'язку із смертю годувальника, страхові виплати провадяться з дня смерті потерпілого, але не раніше дня виникнення права на виплати.
Таким чином, установивши на підставі доказів, яким була дана належна оцінка, той факт, що на час смерті ОСОБА_9 не працював на підприємстві, на якому отримав виробничу травму, апеляційний суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що ВВД ФСС правильно нарахувало страхові виплати виходячи з розміру отримуваних потерпілим щомісячних страхових виплат і пенсії по інвалідності та що щомісячні страхові платежі підлягали виплаті з дня смерті потерпілого.
Установивши факти та зумовлені ними правовідносини, апеляційний суд правильно застосував правові норми й ухвалив правильне по суті рішення, підстав для скасування якого колегія суддів не знаходить.
Керуючись ст.ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 відхилити.
Рішення Апеляційного суду Луганської області від 2 червня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Ю.Л. Сенін
Судді:
В.Г. Данчук
Є.Ф. Левченко
Л.М. Лихута
Л.І. Охрімчук