ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
21 травня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до кредитної спілки "Альянс" про розірвання договору та стягнення суми депозитного вкладу та невиплачених відсотків за касаційною скаргою кредитної спілки "Альянс" (далі – КС "Альянс") на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 30 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 30 листопада 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2009 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що 7 липня 2008 року та 13 серпня 2008 року між ним та КС "Альянс" були укладені договори № 1139 та № 1475 про залучення внеску (вкладу) на депозитні рахунки на загальну суму 20 000 грн., строком на 19 місяців, з процентною ставкою за вкладами у розмірі 30% річних. 19 березня 2009 року він письмово попередив відповідача про намір достроково розірвати вищевказані договори, але у задоволенні його клопотання було відмовлено з посиланням на те, що загальними зборами членів КС "Альянс" від 17 січня 2009 року було прийнято рішення не виплачувати внески членам кредитної спілки до 1 серпня 2009 року. Крім того, цим же рішенням була зменшена процентна ставка за вкладами.
Позивач вважав такі дії відповідача незаконними та просив розірвати договори вкладу та стягнути з відповідача кошти за цими вкладами в сумі 20 000 грн., а також невиплачені відсотки в сумі 820 грн.
У процесі розгляду справи позивач уточнив свої вимоги і просив, крім розірвання договорів, стягнути з відповідача заборгованість в сумі 16 987 грн. 33 коп.
Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 30 вересня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Черкаської області від 30 листопада 2009 року, позов ОСОБА_1 задоволено.
У касаційній скарзі КС "Альянс" просить скасувати ухвалені у справі судові рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу кредитної спілки "Альянс" відхилити.
Рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 30 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 30 листопада 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: В.С. Перепічай Ю.В. Прокопчук