ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
19 травня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
Суддів:
Берднік І.С.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом громадської організації "З’єднання борців "За справедливість" в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та неповнолітніх дітей – ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до профспілкового комітету відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", Нетішинської міської ради про визнання частково недійсними рішення адміністрації, профспілкового комітету відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради, визнання недійсним ордера на вселення в жиле приміщення, надання житла та відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою громадської організації "З’єднання борців "За справедливість" на рішення Нетішинського міського суду Хмельницької області від 30 листопада 2006 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 27 квітня 2007 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2004 року громадська організація "З’єднання борців "За справедливість" (далі – ГО "З’єднання борців "За справедливість") звернулась до суду з позовом в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та неповнолітніх дітей – ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до профспілкового комітету відособленого підрозділу державного підприємства Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція" (далі – ВП НАЕК "Енергоатом" "Хмельницька АЕС"), ВП НАЕК "Енергоатом" "Хмельницька АЕС", Нетішинської міської ради про визнання недійсним в частині недоданої житлової площі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 спільного рішення адміністрації і профспілкового комітету ВП НАЕК "Енергоатом" "Хмельницька АЕС", рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 21 серпня 2004 року № 288 та ордеру від 8 вересня 2004 року; зобов’язання відповідачів переглянути свої рішення та виділити додаткову жилу площу сім’ї ОСОБА_2; стягнення з ВП НАЕК "Енергоатом" на відшкодування моральної шкоди на користь ОСОБА_3 і ОСОБА_4 – по 10 000 грн., на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2 – 5 000 грн., ОСОБА_5, ОСОБА_6 – по 5 000 грн.
Зазначала, що спільним рішенням адміністрації та профкому НАЕК "Енергоатом" "Хмельницька АЕС" від 27 липня 2004 року № 127 ОСОБА_1 на сім’ю із 4 осіб (чоловіка – ОСОБА_2, неповнолітніх дітей – ОСОБА_5, 1993 року народження, та ОСОБА_6, 2001 року народження) виділена АДРЕСА_1 розміром 36, 8 кв.м.
Це рішення було затверджено рішенням виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 21 серпня 2004 року № 288. 8 вересня 2004 року ОСОБА_1 отримала ордер.
Посилаючись на те, що разом з ОСОБА_1 на квартирній черзі перебували мати та бабця чоловіка – ОСОБА_3, 1937 року народження, та ОСОБА_4, 1915 року народження, проте житлова площа на них не виділена, чим порушені житлові права та заподіяна моральна шкода всім членам сім’ї, ГО "З’єднання борців "За справедливість" просила задовольнити позов.
Рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 30 листопада 2006 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Хмельницької області від 27 квітня 2007 року, у задоволенні позову про визнання частково недійсним рішення адміністрації та профспілкового комітету ВП "Хмельницька АЕС", виконавчого комітету Нетішинської міської ради, ордера, надання житла та відшкодування моральної шкоди відмовлено.
На вказані судові рішення ГО "З’єднання борців "За справедливість" подала касаційну скаргу в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та неповнолітніх дітей – ОСОБА_5 та ОСОБА_6.
Частиною 1 ст. 340 ЦПК України передбачено скасування судових рішень в касаційному порядку із залишенням заяви без розгляду з підстав, визначених ст. 207 ЦПК України.
Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 207 ЦПК України суд постановлює ухвалу про залишення заяви без розгляду, якщо заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи.
Участь у цивільному судочинстві суб’єктів, уповноважених на захист прав та інтересів інших осіб, регулюється ст. 45 ЦПК України.
Указана норма передбачає, що метою участі цих осіб є захист прав, свобод та інтересів інших осіб у межах своїх повноважень. Усі перелічені суб’єкти можуть брати участь у цивільному процесі у випадках, встановлених законом, тобто підставою їх участі є прямий припис закону.
Закон надає відповідному суб’єкту право або покладає обов’язок участі у цивільному процесі з метою захисту прав, свобод та інтересів інших осіб, виходячи з його компетенції та виконуваних функцій.
Отже, право на звернення із заявою до суду зазначених у ст. 45 ЦПК України суб’єктів, у тому числі й громадських об’єднань, є обмеженим.
Згідно зі ст. 20 Закону України "Про об’єднання громадян" для здійснення цілей і завдань, визначених у статутних документах, зареєстровані об’єднання громадян користуються, зокрема, правом представляти і захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів (учасників) у державних та громадських органах та не закріплює права громадських об’єднань на звернення до суду з позовом на захист прав та інтересів інших осіб.
З огляду на наведене рішення Нетішинського міського суду Хмельницької області від 30 листопада 2006 року та ухвала апеляційного суду Хмельницької області від 27 квітня 2007 року підлягають скасуванню, а подана ГО "З’єднання борців "За справедливість" до суду позовна заява в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та неповнолітніх дітей – ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до профспілкового комітету відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", Нетішинської міської ради про визнання частково недійсними рішення адміністрації, профспілкового комітету відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради, визнання недійсним ордера на вселення в жиле приміщення, надання житла та відшкодування моральної шкоди – залишенню без розгляду.
Керуючись ст.ст. 207, 336, 340, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
У Х В А Л И Л А :
Рішення Нетішинського міського суду Хмельницької області від 30 листопада 2006 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 27 квітня 2007 року скасувати.
Позовну заяву громадської організації "З’єднання борців "За справедливість" в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та неповнолітніх дітей – ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до профспілкового комітету відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", Нетішинської міської ради про визнання частково недійсними рішення адміністрації, профспілкового комітету відокремленого підрозділу Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" "Хмельницька атомна електростанція", рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради, визнання недійсним ордера на вселення в жиле приміщення, надання житла та відшкодування моральної шкоди залишити без розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді : І.С. Берднік В.А. Мазурок В.С. Перепічай Ю.В. Прокопчук