ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 травня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Берднік І.С.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві, комунального підприємства "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві про зобов’язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди за касаційною скаргою комунального підприємства Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського у м. Києві на рішення Оболонського районного суду м. Києва від 30 листопада 2006 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 березня 2007 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2006 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до комунального підприємства "Управління житлового господарства" Оболонського району у м. Києві (далі – КП УЖГ Оболонського району у м. Києві), третя особа - житлово-експлуатаційна контора № 511 (далі - ЖЕК № 511), про захист прав споживачів, зобов’язання усунути недоліки елементу жилого будинку (сміттєпроводу) та відшкодування моральної шкоди.
Позивачка зазначала, що вона є власником трикімнатної АДРЕСА_1 на підставі договору про дольову участь у забудові житлового будинку, укладеного 13 листопада 2001 року нею з МЖК "Оболонь", та проживає в цій квартирі разом з неповнолітньою донькою.
З 2003 року у будинку, який обладнано сміттєпроводом, сміттєпровід було закрито працівниками ЖЕКу № 511.
Посилаючись на протиправність таких дій працівників ЖЕКу № 511 та їх небажання відремонтувати закритий сміттєпровід, позивачка просила зобов’язати відповідача вжити заходів щодо проведення ремонту сміттєпроводу та зробити перерахунок оплати за неспожиті послуги користування сміттєпроводом з дня заблокування, стягнути з відповідача 10 000 грн. на відшкодування заподіяної моральної шкоди.
У зв’язку з реорганізацією КП УЖГ Оболонського району у м. Києві та створення його правонаступника - комунального підприємства "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві (далі – КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві), створенням на базі ЖЕКів № № 507-511, 515 комунального підприємства "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві (далі – КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві) на підставі рішення Оболонської районної у м. Києві ради від 17 лютого 2005 року № 27/2 "Про реформування житлового господарства Оболонського району у м. Києві" позивачка уточнила свої вимоги.
Просила зобов’язати КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві відремонтувати сміттєпровід, зобов’язати КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві зробити перерахунок оплати за неспожиті послуги користування сміттєпроводом з дня його заблокування та стягнути з КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" 10 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.
Рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 30 листопада 2006 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 23 березня 2007 року, позов задоволено частково. Зобов’язано КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві привести у робочий стан сміттєпровід у АДРЕСА_1, стягнуто з КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві 100 грн. на відшкодування моральної шкоди, зобов’язано КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві зробити перерахунок оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, яка була нарахована на АДРЕСА_1 за період з 28 листопада 2002 року по 30 листопада 2006 року, виключивши оплату за надання послуг з дератизації.
У касаційній скарзі КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві, посилаючись на порушення судом норм матеріального й процесуального права, просило скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове про відмову у задоволенні позовних вимог до КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом встановлено, що 13 листопада 2001 року між ОСОБА_1 та закритим акціонерним товариством "Молодіжний житловий кооператив "Оболонь" було укладено договір про дольову участь у будівництві житлового будинку по АДРЕСА_1
На підставі цього договору 28 листопада 2002 року позивачка отримала свідоцтво про право власності на АДРЕСА_1, де з того часу проживає разом з неповнолітньою донькою.
Сміттєпровід в будинку заблоковано на прохання власників квартир.
Зобов’язавши КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві зробити перерахунок оплати послуг з утримання будинку і споруд та прибудинкової території, яка була нарахована на АДРЕСА_1 за період з 28 листопада 2002 року по 30 листопада 2006 року, виключивши оплату за надання послуг з дератизації; суд виходив з того, що з листопада 2002 року послуги з дератизації ні ЖЕКом № 511, ні КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві позивачці як власнику та мешканцю зазначеної квартири не надавались, але оплата за надання цих послуг безпідставно була нарахована в складі оплати за вивіз сміття без їх розмежування.
Проте погодитись з таким висновком суду не можна.
Згідно із ст. ст. 7, 14, 32 Закону України "Про житлово-комунальні-послуги" від 24 червня 2004 року № 1875 ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом, а розмір плати за житлово-комунальні послуги розраховується, виходячи з розміру затверджених в установленому порядку цін та тарифів
Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 19 травня 2000 року № 748 "Про встановлення розмірів квартирної плати та плати (для приватних квартир) за утримання будинків та прибудинкових територій в м. Києві (ra0748017-00) " визначено розмір квартирної плати 0, 58 коп. на квадратний метр загальної площі для будинків, обладнаних ліфтами (12 та більше поверхів), із яких 0, 09 грн. – за вивезення та знешкодження твердих побутових відходів, 0, 132 грн. - за послуги з технічного обслуговування ліфтів, 0, 125 грн. – за послуги з забезпечення силовою енергією роботу ліфтів, а 0, 333 грн. – не визначено.
За вказаним тарифом КП "Служба замовників житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві і проводила нарахування по квартирній платі на АДРЕСА_1, власником якої є позивачка.
Окремо нарахування плати за дератизацію (тобто знищення побутових гризунів) позивачці не проводилось.
За таких обставин є помилковим висновок суду першої інстанції про безпідставність нарахування плати за надання послуг з дератизації в складі оплати за вивіз сміття без їх розмежування та зобов’язання КП "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві зробити перерахунок оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, яка була нарахована на АДРЕСА_1 за період з 28 листопада 2002 року по 30 листопада 2006 року, виключивши оплату за надання послуг з дератизації.
З огляду на наведене рішення Оболонського районного суду м. Києва від 30 листопада 2006 року та ухвала апеляційного суду м. Києва від 23 березня 2007 року в частині задоволення цих позовних вимог підлягають скасуванню з постановленням нового рішення про відмову у їх задоволенні.
Постановлені у справі судові рішення в частині зобов’язання КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві привести у робочий стан сміттєпровід у АДРЕСА_1 та стягнення з КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві 100 грн. на відшкодування моральної шкоди КП "Житлосервіс "Оболонь" Оболонського району у м. Києві не оскаржує.
Керуючись ст. ст. 336, 341, 346 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а:
Касаційну скаргу комунального підприємства "Служба замовників житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві задовольнити.
Рішення Оболонського районного суду м. Києва від 30 листопада 2006 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 березня 2007 року скасувати в частині задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про зобов’язання комунального підприємства "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві зробити перерахунок оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, яка була нарахована на АДРЕСА_1 за період з 28 листопада 2002 року по 30 листопада 2006 року.
Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 до комунального підприємства "Служба замовника житлово-комунальних послуг" Оболонського району у м. Києві про зобов'язання зробити перерахунок оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, яка була нарахована на АДРЕСА_1 за період з 28 листопада 2002 року по 30 листопада 2006 року.
Рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді : І.С. Берднік В.А. Мазурок В.С. Перепічай Ю.В. Прокопчук