ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
19 травня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Костенка А.В.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 у своїх інтересах і в інтересах неповнолітніх дітей: ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 – до Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області про визнання дій незаконними, скасування рішень житлово-побутової комісії, поновлення прав, зобов’язання надати житло та відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на рішення апеляційного суду Хмельницької області від 24 червня 2009 року й за касаційною скаргою Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області на рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 13 квітня 2009 року та рішення апеляційного суду Хмельницької області від 24 червня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2008 року ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 звернулись до суду з указаним позовом, зазначаючи, що в 1999 році ОСОБА_7, його дружина, ОСОБА_8, та їхній син, ОСОБА_9, були взяті на квартирний облік житлово-побутовою комісією Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області. Рішенням цієї комісії від 22 грудня 2000 року до складу сім’ї ОСОБА_7 включено дочку, ОСОБА_10, та бабусю дружини, ОСОБА_6, а також переведено їхню сім’ю із загальної черги квартирного обліку до пільгової – першої. Рішенням житлово-побутової комісії Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області від 12 березня 2004 року сім’ю ОСОБА_7 було знято з першочергового обліку та виключено зі списків першочерговиків на отримання житла. Вважають, що такі дії комісії не відповідають вимогам чинного законодавства. Також вважають незаконним рішення начальника Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області від 15 січня 2008 року про переведення сім’ї ОСОБА_7 на нижче місце в квартирній черзі.
Посилаючись на викладене, позивачі просили визнати незаконними дії та рішення посадових осіб Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області, поновити їхні житлові права та зобов’язати надати благоустроєне житло.
У процесі судового розгляду позивачі змінили позовні вимоги та просили: визнати протиправними дії відповідача щодо позбавлення в період з 12 березня 2004 року до 19 квітня 2004 року їх права на першочергове отримання житла; скасувати рішення житлово-побутової комісії управління Служби безпеки України в Хмельницькій області щодо сім’ї ОСОБА_7 від 12 березня 2004 року та наступні рішення, якими сім’я ОСОБА_7 була знята з першочергового квартирного обліку й виключена зі списку першої черги; поновити їхнє право на пільгове (першочергове) отримання житла в Управлінні Служби безпеки України в Хмельницькій області з часу надання цього права – 22 грудня 2000 року; зобов’язати відповідача протягом 90 днів надати їм благоустроєне житло; стягнути з відповідача на відшкодування моральної шкоди на користь ОСОБА_7 – 20 тис. грн., ОСОБА_8 – 20 тис. грн., ОСОБА_6 – 40 тис. грн., ОСОБА_9 – 60 тис. грн., ОСОБА_10 – 60 тис. грн., ОСОБА_11 – 20 тис. грн.; стягнути з відповідача судові витрати в розмірі 14 180 грн.
Рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 13 квітня 2009 року в задоволенні позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Хмельницької області від 24 червня 2009 року рішення суду першої інстанції скасовано, ухвалено нове рішення, яким позов задоволено частково. Скасовано рішення житлово-побутової комісії Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області від 12 березня 2004 року, відповідно до якого сім’я ОСОБА_7 знята з першочергового квартирного обліку та виключена зі списку першої черги. Вирішено вважати, що сім’я ОСОБА_7 перебуває на черзі на першочергове надання жилого приміщення з 22 грудня 2000 року. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 посилаються на невідповідність висновків апеляційного суду обставинам справи, неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права й просять скасувати рішення апеляційного суду в частині відмови в задоволенні їхніх позовних вимог і ухвалити в цій частині нове рішення.
У касаційній скарзі Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права й просить скасувати судові рішення і закрити провадження у справі.
Касаційні скарги не підлягають задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням вимог матеріального та процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні позовних вимог та ухвалюючи нове рішення про часткове задоволення позовних вимог, апеляційний суд обґрунтовано виходив із того, що рішення житлово-побутової комісії Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області від 12 березня 2004 року є незаконним, оскільки відповідачем не доведено обставин прийняття комісією рішення про переведення сім’ї позивачів на пільгову чергу на підставі відомостей, що не відповідають дійсності, чи неправомірних дій службових осіб під час вирішення цього питання, на засідання комісії не було запрошено заінтересованих осіб, а в разі недостатньої кількості документів на підтвердження права сім’ї позивачів на переведення на пільгову чергу та для вирішення цього питання комісія могла витребувати необхідну інформацію як самостійно, так і зобов’язати надати таку інформацію заінтересованих осіб.
Під час розгляду справи апеляційним судом не були порушені норми матеріального й процесуального права, а наведені в скаргах доводи є необґрунтованими та правильність висновків апеляційного суду не спростовують, тому колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України не знаходить підстав для задоволення касаційних скарг.
Керуючись ст. ст. 337, 344 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційні скарги ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області відхилити.
Рішення апеляційного суду Хмельницької області від 24 червня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
А.В. Костенко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай
Ю.В. Прокопчук