У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
6 травня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі :
головуючого - Прокопчука Ю.В.,
суддів : Костенка А.В.,
Романюка Я.М.,
розглянувши справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19 до селянського-фермерського господарства "Добробут" с. Побережка Богуславського району Київської області про розірвання договорів оренди землі,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2008 року позивачі звернулися до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що відповідач не виконує умови договорів оренди, орендну плату за 2006 рік виплатив їм не в повному обсязі, продукцію в рахунок орендної плати їм видано за завищеними цінами, неякісну, не враховано індекс інфляції тощо. Просили розірвати договори оренди землі, які були укладені 6 квітня 2006 року із селянським фермерським господарством "Добробут" с. Побережка Богуславського району Київської області, а також стягнути з відповідача недоотриману орендну плату і судові витрати по справі.
Заочним рішенням Богуславського районного суду Київської області від 16 січня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 27 жовтня 2009 року, позови задоволено. Розірвано договір оренди земельної ділянки укладені 6 квітня 2006 року між СФГ "Добробут" та ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19; стягнуто на користь позивачів по 257 грн. 50 коп. судових витрат; стягнуто на користь ОСОБА_12 з СФГ "Добробут" 266 грн. судових витрат; стягнуто з СФГ "Добробут" на користь держави судовий збір у розмірі 8 грн. 50 коп.
У касаційній скарзі сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Добробут Плюс" просить скасувати постановлені судові рішення, посилаючись на їх необґрунтованість та неправильне застосування норм матеріального права й допущені при розгляді справи порушення норм процесуального права, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ч. ч. 1,2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється у результаті передання всього майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам – правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або у результаті ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.
Ухвалюючи рішення про розірвання укладених позивачами із СФГ "Добробут" договорів оренди земельних ділянок суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив із того, що орендар – СФГ "Добробут" не виконав обов’язків передбачених договором оренди та істотно порушив умови таких договорів.
Однак, із матеріалів доданих до касаційної скарги убачається, що у серпні 2008 року СФГ "Добробут" було припинене у результаті реорганізації зазначеного господарства шляхом його перетворення в СТОВ "Добробут Плюс", яке є його правонаступником і до якого перейшли усі майнові права та обов’язки зазначеного товариства (п. 1.7 статуту СТОВ "Добробут Плюс"").
За таких обставин, до участі у справі слід було залучити СТОВ "Добробут Плюс".
Таким чином, судом вирішено питання про права та обов’язки СТОВ "Добробут Плюс", яке не брало участі у справі, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 338 ЦПК України є підставою для обов’язкового скасування судових рішень із передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ч. 4 ст. 332, п. 4 ч. 1 ст. 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Добробут Плюс" задовольнити.
Заочне рішення Богуславського районного суду Київської області від 16 січня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 27 жовтня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Cудді: Ю.В. Прокопчук А.В. Костенко Я.М. Романюк