У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 квітня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого Сеніна Ю.Л.,
суддів: Данчука В.Г., Лихути Л.М.,
Охрімчук Л.І., Романюка Я.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, комунального підприємства "Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об’єднання № 13" про відшкодування майнової та моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У листопаді 2008 року ОСОБА_3 звернувся до суду із зазначеним позовом до ОСОБА_4, посилаючись на те, що з вини відповідачки протягом тривалого часу відбувається залиття квартири АДРЕСА_1, в якій він проживає з сім’єю, в результаті залиття зазначена квартира пошкоджена й потребує ремонту, чим йому завдана майнова та моральна шкода.
Позивач просив стягнути з відповідачки 22 680 грн. на відшкодування майнової шкоди та 10 тис. грн. за завдану моральну шкоду.
Згодом позивач уточнив і доповнив позов, пред’явив вимоги до ОСОБА_4, ОСОБА_5, комунального підприємства "Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об’єднання № 13" і просив стягнути з відповідачів солідарно 22 680 грн. на відшкодування майнової шкоди та 10 тис. грн. за завдану моральну шкоду.
Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 8 вересня 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 12 листопада 2009 року, в задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати ухвалені в справі судові рішення та ухвалити нове рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд виходив із того, що позивач не довів наявності вини відповідачів у залитті його квартири.
Проте з такими висновками суду погодитися не можна.
Відповідно до частини першої статті 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
Згідно з частиною другою зазначеної статті особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.
Таким чином цивільне законодавство в деліктних зобов’язаннях передбачає презумпцію вини; якщо в процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.
З огляду на наведене та з урахуванням визначених цивільним процесуальним законом принципів змагальності й диспозитивності цивільного процесу саме на відповідача покладено обов’язок спростування презумпції вини шляхом доведення відсутності його вини у завданні шкоди позивачу.
Судом установлено, що факт залиття квартири АДРЕСА_1 мав місце.
Установивши зазначений факт, суд у порушення вимог статей 214, 215 ЦПК України на зазначене уваги не звернув, у достатньому обсязі не визначився із характером спірних правовідносин, не дав належної оцінки наданим ОСОБА_3 доказам, не встановив та не зазначив у рішенні причини залиття квартири позивача, не визначився з особою, відповідальною за завдану йому шкоду, й безпідставно поклав на позивача обов’язок доведення наявності вини відповідачів у залитті квартири.
Апеляційний суд у порушення вимог статей 303, 315 ЦПК України у достатній мірі не перевірив доводів апеляційної скарги, в ухвалі не зазначив конкретні обставини й факти, що спростовують такі доводи, і залишив рішення суду першої інстанції без змін.
За таких обставин ухвалені в справі судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції з підстав, передбачених частиною другою статті 338 ЦПК України.
Керуючись статтею 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.
Рішення Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 8 вересня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 12 листопада 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: В.Г. Данчук Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк