ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 квітня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Пшонки М.П.,
суддів: Жайворонок Т.Є., Мазурка В.А.,
Костенка А.В., Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом закритого акціонерного товариства "Василівкатепломережа" до ОСОБА_3 про стягнення вартості безпідставно набутої теплової енергії за касаційною скаргою закритого акціонерного товариства "Василівкатепломережа" на рішення Василівського районного суду Запорізької області від 5 червня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 28 листопада 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У серпні 2007 року закрите акціонерне товариство "Василівкатепломережа" (далі – ЗАТ "Василівкатепломережа") звернулося до суду з позовом до ОСОБА_3 про стягнення вартості безпідставно набутої теплової енергії в розмірі 166 грн. 96 коп. за період з 25 жовтня 2006 року до 11 квітня 2007 року, посилаючись на те, що товариство, не укладаючи договорів, фактично надавало послуги із централізованого опалення та постачання гарячої води мешканцям будинку АДРЕСА_1, у тому числі ОСОБА_3, яка мешкає у квартирі № 44 у цьому будинку. Проте ОСОБА_3 плату за отримані послуги не вносить.
На підставі ст. ст. 1212, 1213 ЦК України ЗАТ "Василівкатепломережа" просило позовні вимоги задовольнити.
Рішенням Василівського районного суду Запорізької області від 5 червня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 28 листопада 2008 року, у задоволенні позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі відкрите акціонерне товариство "Василівкатепломережа" ставить питання про скасування судових рішень, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, і ухвалення нового рішення про задоволення позову.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції та апеляційний суд, погоджуючись із ним, виходили з того, що між сторонами виникли договірні правовідносини, тому на підставах, зазначених у позовній заяві, вимоги не можуть бути задоволені.
Проте повністю з такими висновками судів погодитися не можна.
Згідно зі ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Відповідно до 67 ЖК України (5464-10) плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами.
Згідно зі ст. 1 Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-IV "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням. Споживачем за цим Законом (1875-15) є фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.
Частиною 3 ст. 16 цього Закону визначено принцип безперебійного надання споживачу комунальних послуг.
Згідно із наявними у справі довідками ТОВ "Василівкатепломережа" про показники приладів обліку та копією рішення Васильківського районного суду Запорізької області від 6 листопада 2006 року, ухваленого в іншій справі за позовом ТОВ "Василівкатепломережа" до ОСОБА_3 і за зустрічним позовом ОСОБА_3 до цього товариства, зазначене товариство фактично надавало послуги із централізованого опалення та постачання гарячої води мешканцям будинку АДРЕСА_1, в якій мешкає відповідачка ОСОБА_3
Відповідно до цього ж судового рішення ОСОБА_3 зверталася до суду із зустрічним позовом про зобов'язання ЗАТ "Василівкатепломережа" укласти з нею договір, що свідчить про її бажання в подальшому отримувати вказані послуги саме від цього товариства.
Крім того, з матеріалів справи не вбачається, що ОСОБА_3 письмово відмовлялася від отримання нею вказаних послуг.
Отже, з матеріалів справи вбачається, що послуги ЗАТ "Василівкатепломережа" фактично надавалися та відповідно до ч. 3 ст. 10 ЦПК України будь-яких доказів щодо їх неотримання ОСОБА_3 не надала.
За таких обставин ухвалені у справі рішення не можна визнати законними й обґрунтованими, вони підлягають скасуванню з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України, з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу закритого акціонерного товариства "Василівкатепломережа" задовольнити частково.
Рішення Василівського районного суду Запорізької області від 5 червня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 28 листопада 2008 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.П. Пшонка
Судді
Т.Є. Жайворонок
А.В. Костенко
В.А. Мазурок
Ю.В. Прокопчук