ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 квітня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів: Григор’євої Л.І.,
Балюка М.І., Барсукової В.М., -
розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю "ЕдвайсСофт Україна", третя особа – товариство з обмеженою відповідальністю "ЕдвайсСофт"Кфт", про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди та за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ЕдвайсСофт Україна" (далі – ТОВ "ЕдвайсСофт Україна") до ОСОБА_3 про визнання недійсним наказу про відпустку та уточнення формулювання підстави звільнення за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Печерського районного суду м. Києва від 7 жовтня 2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 27 січня 2010 року,
встановила:
У липні 2009 року ОСОБА_3 звернувся до суду із зазначеним позовом, мотивуючи його тим, що 17 червня 2008 року уклав трудовий контракт з ТОВ "ЕдвайсСофт Україна" на посаду директора. Наказом від 21 січня 2009 року за одноразове порушення трудової дисципліни ОСОБА_3 звільнено з посади директора на підставі ст. 41 КЗпП України з 21 січня 2009 року. Вважаючи звільнення незаконним, оскільки під час звільненні знаходився у відпустці просив скасувати наказ від 21 січня 2009 року про його звільнення, поновити його на роботі, стягнути з ТОВ "ЕдвайсСофт Україна" на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі 94 694 грн. 55 коп., 10 тис грн. моральної шкоди, судові витрати та 4 100 грн. витрат на правову допомогу.
ТОВ "ЕдвайсСофт Україна" звернулося до суду із зустрічним позовом, в якому просило визнати недійсним наказ про відпустку від 20 січня 2009 року № 2009/44-к та уточнити підстави звільнення ОСОБА_3
Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 7 жовтня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 27 січня 2010 року, в задоволенні позову ОСОБА_3 відмовлено.
Зустрічний позов задоволено частково. Наказ ТОВ "ЕдвайсСофт Україна" від 20 січня 2009 року № 2009/44-к про надання щорічної відпустки ОСОБА_3 скасовано. В решті позовних вимог відмовлено.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду, чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки доводи касаційної скарги та матеріали справи не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального права або порушення норм процесуального права, а отже, відсутні передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України підстави для скасування вказаних судових рішень, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. ст. 331, 332, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.
Рішення Печерського районного суду м. Києва від 7 жовтня 2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 27 січня 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Л.І. Григор’єва М.І. Балюк В.М. Барсукова