ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 квітня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Гнатенка А.В.,
суддів: Григор'євої Л.І., Косенка В.Й.,
Данчука В.Г., Луспеника Д.Д.,-
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, виконавчого комітету Самарської районної в місті Дніпропетровську ради, треті особи: Восьма Дніпропетровська державна нотаріальна контора, відділ реєстрації актів цивільного стану Самарського району м. Дніпропетровська, інспекція державного будівельно-архітектурного контролю Дніпропетровської міської ради, Головне архітектурно-будівельне управління Дніпропетровської міської ради, комунальне підприємство "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації", про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності на самочинне будівництво, визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом та за зустрічним позовом ОСОБА_5, ОСОБА_4 до ОСОБА_3, треті особи: виконавчий комітет Самарської районної в місті Дніпропетровську ради, Восьма Дніпропетровська державна нотаріальна контора, про витребування майна з незаконного володіння, зобов’язання вчинити певні дії та визнання права власності в порядку спадкування за законом за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 грудня 2009 року,
встановила:
У травні 2007 року ОСОБА_3 звернулася до суду із зазначеним позовом, мотивуючи вимоги тим, що відповідачі у справі є дітьми її двоюрідного брата – ОСОБА_6, який ІНФОРМАЦІЯ_2 помер. Після смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина на ? частину жилого будинку АДРЕСА_1, яку прийняли його мати, ОСОБА_7, та його діти. ОСОБА_7 за життя склала заповіт на її, позивачки, ім’я. У зв’язку з відсутністю свідоцтва про народження ОСОБА_6 просила встановити факт, що ОСОБА_7, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, була матір’ю ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, та визнати за нею право власності на 1/6 частину жилого будинку АДРЕСА_1. Посилаючись на те, що після смерті ОСОБА_7 залишився також побудований нею жилий будинок АДРЕСА_1, який останньою не був введений в експлуатацію, просила визнати за нею право власності на цей будинок у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_7
ОСОБА_5 та ОСОБА_4 звернулися до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_3, в якому вказували, що ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, є їхнім батьком, якому на підставі права власності належала ? частина жилого будинку АДРЕСА_1. Посилаючись на те, що свідоцтво про право власності, будинкова книга та технічний паспорт на жилий будинок знаходиться в ОСОБА_3, просили зобов’язати відповідачку повернути їм зазначені документи, визнати за ними право власності в порядку спадкування за законом по ? частині на цей жилий будинок.
Рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 26 березня 2009 року в задоволенні позову ОСОБА_3 відмовлено, зустрічний позов задоволено частково. Визнано за ОСОБА_5 право власності в порядку спадкування за законом на ? частину жилого будинку АДРЕСА_1.
Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 грудня 2009 року рішення районного суду скасовано частково. Позов ОСОБА_3 і зустрічний позов ОСОБА_5 та ОСОБА_4 задоволено частково. Встановлено, що ОСОБА_7, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, була матір’ю ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2. Визнано за ОСОБА_3 право власності у порядку спадкування за заповітом на 1/6 частину жилого будинку АДРЕСА_1. Визнано за ОСОБА_5 та ОСОБА_4 право власності в порядку спадкування за законом по 1/6 частині жилого будинку АДРЕСА_1. У решті – рішення районного суду залишено без змін.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_5 просить частково скасувати рішення апеляційного суду, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Судами встановлено, що рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської районної ради депутатів трудящих від 10 січня 1954 року № 2 ОСОБА_7 виділено земельну ділянку площею 1 029 кв.м під забудову в провулку Куйбишева № 6а (а.с. 36).
Рішенням Ігренської міської ради депутатів трудящих Дніпропетровської області від 11 січня 1966 року на підставі заяви ОСОБА_7 прийнято до фонду міської ради земельна ділянка площею 500 кв.м у АДРЕСА_1. Цим же рішенням зазначену земельну ділянки площею 500 кв.м виділено ОСОБА_6 та надано згоду на будівництво жилого будинку (а.с. 37).
Рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 12 березня 1973 року визнано право власності на ? частину будинку АДРЕСА_1 за ОСОБА_8, дружиною ОСОБА_6, (а.с. 11).
ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 помер.
7 грудня 2002 року ОСОБА_7 склала заповіт на належне їй майно на ім’я ОСОБА_3
ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_7
Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні позову ОСОБА_3, та задовольняючи частково позов ОСОБА_5 і ОСОБА_4, суд першої інстанції виходив із того, що доказів на підтвердження прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6 суду не надано та не надано письмових доказів на підтвердження родинних відносин між ОСОБА_7 і ОСОБА_6
Скасовуючи частково рішення суду першої інстанції й ухвалюючи нове рішення про часткове задоволення позову ОСОБА_3 та ОСОБА_5 і ОСОБА_4, апеляційний суд дійшов висновку про підтвердження факту родинних відносин між ОСОБА_7 і ОСОБА_6 а також, що ОСОБА_7 та ОСОБА_4 фактично прийняли спадщину після смерті ОСОБА_6
Однак з висновком апеляційного суду не можна погодитись із таких підстав.
Відповідно до ст. ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Зазначеним вимогам рішення апеляційного суду не відповідає.
Так, дійшовши висновку про те, що ОСОБА_7 фактично прийняла спадщину після смерті ОСОБА_6, апеляційний суд у порушення норм ст. ст. 213, 214 ЦПК України не вказав, якими доказами це підтверджується, у той час як згідно з довідкою Дніпропетровського обласного адресно-довідкового бюро від 30 січня 2008 року ОСОБА_7 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1.
Крім того, ухвалюючи рішення про задоволення позову ОСОБА_3, суд не з’ясував, чи дотримано позивачкою строк звернення до суду, передбачений ст. 257 ЦК України, оскільки ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_1.
За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий апеляційний розгляд.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 грудня 2009 року скасувати, передати справу на новий розгляд до апеляційного суду Дніпропетровської області.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий А.В. Гнатенко Судді: Л.І. Григор’єва В.Г. Данчук В.Й. Косенко Д.Д. Луспеник