ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
13 квітня 2010 року м. Київ
Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
Лихута Л.М.
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення апеляційного суду Запорізької області від 27 січня 2010 року в справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про зменшення розміру аліментів,
в с т а н о в и в :
У січні 2009 року ОСОБА_2 звернувся у суд із позовом до ОСОБА_3 про зменшення розміру аліментів.
Рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 19 листопада 2009 року позов задоволено. Зменшено розмір аліментів з ? частини доходу на 1/10 частину доходу ОСОБА_2, стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання доньки у розмірі 1/10 частини доходу заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму відповідно віку дитини.
Рішенням апеляційного суду Запорізької області від 27 січня 2010 року рішення суду першої інстанції змінено. Змінено розмір аліментів з ? частини доходу на 1/6 частину доходу ОСОБА_2, стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання доньки у розмірі 1/6 частини доходу заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму відповідно віку дитини.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 просить скасувати рішення апеляційного суду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування судом норм матеріального права, та відмовити у задоволенні позову.
У відкритті касаційного провадження слід відмовити з наступних підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті та справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Згідно п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необгрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено, що рішення апеляційного суду ухвалено з додержанням судом норм процесуального та матеріального права, і доводи скарги цих висновків не спростовують.
На підставі наведеного та керуючись пунктом 5 частини 3 статті 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Відмовити у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про зменшення розміру аліментів.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити особі, що подала касаційну скаргу.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України Л.М. Лихута