У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
7 квітня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого Сеніна Ю.Л.,
суддів: Лихути Л.М., Охрімчук Л.І.,
Перепічая В.С., Романюка Я.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, третя особа – Головне управління юстиції у м. Києві, про відшкодування вартості ? частини квартири та моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У червні 2009 року ОСОБА_3 звернулася до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що їй та відповідачу на праві власності в рівних частках належала двокімнатна квартира АДРЕСА_1, у зв’язку з необхідністю забезпечення догляду за їх сестрою вона виїхала до Голландії. ОСОБА_4 такі обставини були відомі, вони з ним спілкувалися телефоном, проте відповідач з метою заволодіння зазначеною квартирою з надуманих підстав звернувся до суду із заявою про оголошення її померлою й рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 16 січня 2003 року таку заяву було задоволено, ОСОБА_4 одержав свідоцтво про її смерть. 14 березня 2003 року йому було видано свідоцтво про право на спадщину – ? частину зазначеної квартири, а 23 лютого 2004 року він продав квартиру ОСОБА_5
Позивачка також зазначала, що такі обставини їй стали відомі після повернення в Україну в 2008 році, рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 19 грудня 2008 року судове рішення про оголошення її померлою скасоване, свідоцтво про її смерть анульоване, при цьому ОСОБА_5 запевнила її, що на час купівлі квартири не була обізнана про такі обставини, а ОСОБА_4 уникає зустрічі з нею, тому на підставі статей 47, 48, 1166, 1167 ЦК України саме він зобов’язаний відшкодувати їй майнову та моральну шкоду: вартість ? частини квартири – 400 тис. грн. та 200 тис. грн. за завдану моральну шкоду.
Рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 9 вересня 2009 року позов задоволено частково, постановлено стягнути з відповідача на користь позивачки 385 758 грн. 75 коп. на відшкодування вартості ? частини квартири; у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду м. Києва від 28 жовтня 2009 року рішення Оболонського районного суду м. Києва від 9 вересня 2009 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та відмовляючи в задоволенні позову, апеляційний суд виходив із того, що за статтею 48 ЦК України особі, яка була оголошена померлою й з’явилася, майно повертається, а в разі неможливості повернення майна в натурі відшкодувати його вартість зобов’язана та особа, до якої майно перейшло за відплатним договором, натомість ОСОБА_3 не пред’явила позову до ОСОБА_5 – власника квартири, а її вимоги до ОСОБА_4 про відшкодування вартості частини квартири безпідставні.
Проте з такими висновками апеляційного суду погодитися не можна.
Відповідно до статті 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції.
Апеляційний суд не обмежений доводами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов’язковою підставою для скасування рішення.
В апеляційній скарзі на рішення суду першої інстанції відповідач ОСОБА_4 зазначав, що судом неправильно визначено ціну спірної квартири, просив змінити рішення, зменшивши суму стягнення до 6 975 грн. 81 коп., посилаючись на те, що вартість проданої ним квартири складала 13 951 грн. 61 коп.
Апеляційний суд в порушення вимог статті 303 ЦПК України вийшов за межі доводів апеляційної скарги, скасував рішення районного суду й постановив нове рішення про відмову в позові, не звернувши уваги на те, що позивачка в заяві просила про задоволення позову на підставі статей 47, 48, 1166, 1167 ЦК України, судом першої інстанції в рішенні зазначено, що спірні правовідносини регулюються статтями 47, 48 ЦК України, а позивач в апеляційній скарзі погоджувався на часткове задоволення позову.
За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з направленням справи на новий апеляційний розгляд з підстав, передбачених частиною третьою статті 338 ЦПК України.
Керуючись статтею 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.
Рішення Апеляційного суду м. Києва від 28 жовтня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук В.С. Перепічай Я.М. Романюк