У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
7 квітня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
розглянувши у судовому засіданні справу за позовом заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах Держави в особі комунального підприємства житлово-комунальний сервіс "Черьомушки" до ОСОБА_6 про стягнення заборгованості; за зустрічним позовом ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до комунального підприємства житлово-комунальний сервіс "Черьомушки" про стягнення матеріальної та моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У липні 2006 року заступник прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі КП ЖКС "Черьомушки" звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що в ході перевірки дотримання КП ЖКС "Черьомушки" чинного законодавства з питання здійснення контролю за використанням житлового фонду комунальної власності Одеської територіальної громади, встановлено, що відповідачі, які мешкають у квартирі АДРЕСА_1 та яким ця квартира належить на праві власності, у порушення вимог ст. 162 ЖК України з 1 червня 2003 року по 1 червня 2006 року не вносять плату за користування житловим приміщенням та не оплачують комунальні послуги, унаслідок чого утворилася заборгованість у розмірі 1 465 грн. 36 коп., яку просили стягнути на користь КП ЖКС "Черьомушки".
Не погоджуючись із заявленим позовом, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулися до суду із зустрічними позовними вимогами про стягнення матеріальної та моральної шкоди. В обґрунтування позову зазначали, що вони є власниками квартири АДРЕСА_1. У цьому будинку протікав дах. Після неодноразових скарг на адресу ЖЕУ-2, влітку 2002 року працівниками КП ЖКС "Черьомушки" був проведений ремонт вказаного даху за їхні та їхніх сусідів особисті кошти. Проте у період осінніх та зимових дощів у 2002 році дах їхнього будинку почав інтенсивно протікати, чим завдано їхній квартирі значної матеріальної шкоди, яку вони оцінюють у розмірі 10 040 грн. та 3 тис. грн. моральної шкоди.
Рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 6 лютого 2008 року позов заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах Держави в особі комунального підприємства житлово-комунальний сервіс "Черьомушки" задоволено. Стягнуто з ОСОБА_6 заборгованість по оплаті за користування житловим приміщенням та комунальними послугами за період з 1 червня 2003 року по 1 червня 2006 року у розмірі 1 465 грн.
Позов ОСОБА_6 та ОСОБА_7 задоволено частково та стягнуто на їх користь 10 040 грн. завданої матеріальної шкоди та 1тис. грн. моральної шкоди.
Ухвалою апеляційного Одеської області від 20 серпня 2008 року рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 6 лютого 2008 року залишено без змін.
У касаційній скарзі комунального підприємства житлово-комунальний сервіс "Черьомушки" ставиться питання про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій у зв’язку з порушенням норм матеріального та процесуального права та передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги заступника прокурора Малиновського району м. Одеси, заявлені в інтересах держави в особі КП ЖКС "Черьомушки", суди правильно виходили з того, що відповідачі у порушення вимог ст. 162 ЖК України не вносили своєчасно квартирну плату та плату за комунальні послуги, унаслідок чого утворилася заборгованість у розмірі 1 465 грн. 36 коп., яка підлягає стягненню на користь КП ЖКС "Черьомушки".
Стягуючи на користь ОСОБА_6 та ОСОБА_7 завдані матеріальні та моральні збитки, суди виходили з того, що унаслідок неякісного проведення КП ЖКС "Черьомушки" ремонтних робіт по відновленню даху будинку, він почав протікати, що призвело до залиття квартири відповідачів та завдання їм значної матеріальної та моральної шкоди, яка згідно з договором про надання послуг № 01 від 16 січня 2006 року та додатку до договору №1 про проведення відновлювального ремонту становить 10 040 грн.
Проте погодитися з такими висновками судів не можна.
Звертаючись до суду із зустрічним позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, відповідачі зазначали, що влітку 2002 року ЖЕУ-2, правонаступником якого з січня 2003 року є КП ЖКС "Черьомушки", за їхні кошти та кошти сусідів проведено ремонт даху та після чого ними проведено ремонт квартири. Проте у період осінньо-зимових дощів у 2002 році та на протязі ще трьох років, доки КП ЖКС "Черьомушки" у листопаді 2005 року не провели повторного ремонту даху, він протікав та заливало їхню квартиру, чим їм завдано значної матеріальної шкоди у розмірі 10 040 грн., що підтверджується актом виконаних робіт та договором № 1 від 16 січня 2006 року по ремонту їхньої квартири.
Відповідно до вимог ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.
Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко - і відеозаписів, висновків експертів.
Задовольняючи зустрічні позовні вимоги, суди у порушення вимог ст. ст. 213, 212 ЦПК України, на зазначені положення закону уваги не звернули та не встановили дійсного розміру збитків, завданих внаслідок залиття квартири відповідачів у період з 2002 року по листопад 2005 року, а також не дали належної оцінки поясненням КП ЖКС "Черьомушки" про відсутність висновку будівельно-технічної експертизи щодо пошкоджень, які зазнала квартира відповідачів внаслідок залиття (ступінь пошкодження стін, стелі тощо), а також визначення дійсного розміру завданих на момент залиття збитків. Наданий відповідачами договір про надання послуг № 01 від 16 січня 2006 року та додаток до договору №1, відповідно до яких вартість відновлювального ремонту у квартирі відповідачів становить 10 040 грн. згідно з вимогами ст. ст. 57, 61 ЦПК України не може бути визнаний належним доказом щодо визначення дійсного розміру завданих відповідачам збитків.
За таких обставин рішення судів першої та апеляційної інстанцій у частині задоволення зустрічного позову підлягають скасуванню з передачею справи у цій частині на новий розгляд до суду першої інстанції. У решті судові рішення ухваленні із додержанням норм матеріального та процесуального права та підстави для їх скасування відсутні.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу комунального підприємства житлово-комунальний сервіс "Черьомушки" задовольнити частково.
Рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 6 лютого 2008 року та ухвалу апеляційного Одеської області від 20 серпня 2008 року у частині задоволення зустрічного позову ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до комунального підприємства житлово-комунальний сервіс "Черьомушки" про стягнення матеріальної та моральної шкоди скасувати, справу у цій частині передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
У решті судові рішення залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва
Судді: М.І. Балюк
В.М. Барсукова
І.В. Гуменюк
В.Г. Данчук