ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
31 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Сеніна Ю.Л.,
суддів:
Левченка Є.Ф., Лихути Л.М., Охрімчук
Л.І., Романюка Я.М., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до приватного сільськогосподарського підприємства "Червона калина" про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати,
в с т а н о в и л а:
У березні 2009 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до приватного сільськогосподарського підприємства "Червона калина" (далі – ПСП "Червона калина") про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати.
Зазначав, що 25 липня 2003 року він уклав із ПСП "Червона калина" договір оренди землі строком на п`ять років.
Рішенням Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 13 січня 2009 року строк дії зазначеного договору продовжено на п`ять років, тобто до 25 липня 2013 року.
Посилаючись на те, що відповідач протягом усього часу дії договору належним чином не виконує своїх обов`язків сплачувати орендну плату, просив розірвати договір оренди землі від 25 липня 2003 року, стягнути з ПСП "Червона калина" орендну плату за 2008 рік та недоплачену орендну плату за 2004 – 2007 роки.
У квітні позивач змінив позовні вимоги й просив розірвати договір оренди землі від 25 липня 2003 року, стягнути з ПСП "Червона калина" орендну плату за 2008 рік – 1,5 тонни зерна, за 2007 рік – 2 тонни зерна, за 2006 рік - 1,5 тонни зерна.
Рішенням Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 27 квітня 2009 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 14 липня 2009 року задоволено заяву ОСОБА_6 про відмову від позовних вимог про стягнення орендної плати за 2004 – 2007 року, провадження в цій частині позовних вимог закрито.
Рішенням апеляційного суду Кіровоградської області від 14 липня 2009 року рішення Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 27 квітня 2009 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_6 задоволено. Розірвано договір оренди землі, укладений 25 липня 2003 року між ним та ПСП "Червона калина". Стягнуто з ПСП "Червона калина" на користь ОСОБА_6 орендну плату за 2008 рік у сумі 1 278 грн. 89 коп.
У касаційній скарзі ПСП "Червона калина" просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права й порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_6, апеляційний суд виходив із того, що ПСП "Червона калина" на порушення умов договору не своєчасно сплачує орендну плату, що є підставою для розірвання договору оренди землі й стягнення заборгованості зі сплати орендної плати.
Проте погодитися з такими висновками суду апеляційної інстанції не можна.
Судом установлено, що 25 липня 2003 року між ОСОБА_6 та ПСП "Червона калина" був укладений договір оренди землі, за умовами якого ОСОБА_6 передав ПСП "Червона калина" у строкове платне користування 8,69 га землі сільськогосподарського призначення, що розташована на території Верблюзької сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, на п`ять років.
Рішенням Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 13 січня 2009 року строк дії зазначеного договору продовжено на п`ять років, тобто до 25 липня 2013 року.
За змістом п. 3 договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_6 та ПСП "Червона калина" 25 липня 2003 року, за користування вказаною в договорі земельною ділянкою орендар сплачує орендодавцю щороку орендну плату в сумі 1,5 проценти від вартості земельної ділянки, або в натуральній формі в розмірі 2,5 тонни зерна, які можуть бути замінені іншими рівноцінними культурами по еквіваленту, діючому на час розрахунку. Орендар сплачує орендну плату протягом терміну дії договору не пізніше грудня кожного року. Суми орендних платежів, ураховуючи невиплачені, підлягають індексації на дату їх виплати відповідно до рівня інфляції національної валюти України.
На виконання умов зазначеного договору орендна плата нараховувалась ПСП "Червона калина" і ОСОБА_6 на підставі відомостей на видачу нарахованої орендної плати отримував її, про що свідчать його підписи про отримання.
Установивши, що ПСП "Червона калина" належним чином виконує свої зобов`язання перед позивачем за договором оренди землі, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про відмову в задоволенні позовних вимог ОСОБА_6
Під час встановлення зазначених фактів судом першої інстанції не було порушено норм процесуального права, рішення суду відповідає вимогам матеріального права та встановленим обставинам справи й скасоване апеляційним судом помилково.
Відповідно до вимог ст. 339 ЦПК України, установивши, що апеляційним судом скасовано рішення суду першої інстанції, ухвалене згідно із законом, суд касаційної інстанції скасовує рішення суду апеляційної інстанції і залишає в силі рішення суду першої інстанції.
За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню із залишенням у силі рішення суду першої інстанції з підстав, передбачених ст. 339 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу приватного сільськогосподарського підприємства "Червона калина" задовольнити.
Рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 14 липня 2009 року скасувати, рішення Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 27 квітня 2009 року залишити в силі.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Ю.Л. Сенін
Судді:
Є.Ф. Левченко
Л.М. Лихута
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк