ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В.-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про поділ майна, що є спільною сумісною власністю, за касаційною скаргою ОСОБА_7 на рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У листопаді 2007 року ОСОБА_6 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що під час перебування із ОСОБА_7 у фактичних шлюбних відносинах за договором купівлі-продажу від 22 липня 1999 року придбав квартиру АДРЕСА_1. У 2006 році він створив іншу сім’ю, проживає у квартирі дружини, іншого житла не має. Після зміни позовних вимог просив поділити квартиру, яка належить сторонам на праві спільної сумісної власності, визнавши право власності на всю квартиру за ОСОБА_7, стягнути з неї на його користь компенсацію вартості частини квартири.
Рішенням Ленінського районного суду м. Кіровограда від 8 серпня 2008 року в задоволенні позову відмовлено. Вирішено питання про судові витрати.
Рішенням апеляційного суд Кіровоградської області від 25 листопада 2008 року скасовано рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 8 серпня 2008 року та ухвалено нове рішення, яким позов задоволено. Стягнуто із ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 грошову компенсацію вартості ? частини квартири АДРЕСА_2 в сумі 205 730 грн. з визнанням права власності на зазначену квартиру за ОСОБА_7 після проведення повного розрахунку.
ОСОБА_7 звернулася з касаційною скаргою до Верховного Суду України, в якій просить скасувати рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2008 року, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, і залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи скарги та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позов, апеляційний суд виходив із того, що ОСОБА_6 має право на одержання компенсації вартості його частки у квартирі, оскільки її виділ у натурі є неможливим, а ОСОБА_7 спроможна сплатити таку компенсацію, тому що має на праві власності трикімнатну квартиру в м. Олександрії.
З такими висновками апеляційного суду повністю погодитись не можна.
За положеннями ст. 112 ЦК Української РСР, який був чинний на час набуття ОСОБА_6 та ОСОБА_7 права власності на спірну квартиру, майно може належати на праві спільної власності двом чи кільком громадянам. Розрізняється спільна власність з визначенням часток (часткова власність) або без визначення часток (сумісна власність).
Судом установлено, що ОСОБА_6 з травня 1999 року перебував у фактичних шлюбних відносинах із ОСОБА_7 За договором купівлі-продажу від 16 червня 1999 року ОСОБА_6 продав належну йому квартиру АДРЕСА_3, а за договором від 22 липня 1999 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7 придбали квартиру АДРЕСА_1. Указана квартира належить їм на праві спільної сумісної власності, що підтверджується витягом із реєстру прав власності на нерухоме майно від 19 лютого 2007 року № 13623896. Висновком судової будівельно-технічної експертизи від 13 травня 2008 року встановлено, що поділ спірної квартири в ідеальних частках порівну на дві частини технічно неможливий; ринкова вартість квартири складає 411 461 грн. 7 жовтня 2006 року ОСОБА_6 зареєстрував шлюб із ОСОБА_8
Відповідно до ст. 370 ЦК України співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, здійснюється у порядку, встановленому ст. 364 цього Кодексу.
За положеннями ст. 364 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (ч. 2 ст. 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.
Стягуючи із ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 грошову компенсацію вартості ? частини квартири з визнанням за нею права власності на цю квартиру після проведення повного розрахунку, суд, керуючись ст. ст. 364, 370, 372 ЦК України, фактично провів поділ спільного майна шляхом виділу частки.
Частиною 1 ст. 316 ЦК України встановлено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.
Відповідно до ч. 5 ст. 319 ЦК України власник не може використовувати право власності на шкоду правам та свободам громадян.
Задовольняючи позов, апеляційний суд не дав належної оцінки запереченням ОСОБА_7 про відсутність матеріальної спроможності придбати частку ОСОБА_6, зокрема посиланню на те, що вона ніде не працює, у спірній квартирі проживає з двома дітьми: ОСОБА_9, 1988 року народження, яка навчається, та ОСОБА_10, 1991 року народження, який є інвалідом дитинства; усі витрати на утримання квартири з 1999 року несе самостійно.
Висновку про те, що ОСОБА_7 на праві власності належить трикімнатна квартира АДРЕСА_4, а тому вона спроможна сплатити компенсацію, суд дійшов без повного та всебічного з’ясування дійсних обставин справи, зокрема, не встановлена ринкова вартість цієї квартири.
Саме по собі право власності на квартиру в м. Олександрії не є беззаперечним доказом спроможності ОСОБА_7 сплатити позивачу компенсацію в сумі 205 730 грн., оскільки судом не з’ясовано, чи не призведе покладення на неї такого обов’язку до звернення стягнення на спірну квартиру, її примусового продажу й порушення законних прав відповідачки.
Не можна повністю погодитись і з висновками суду першої інстанції, який належним чином не перевірив доводів ОСОБА_6 із цього ж питання.
Ураховуючи те, що неправильне застосування судами норм матеріального й процесуального права призвело до неправильного вирішення спору, судові рішення відповідно до вимог ч. 2 ст. 338 ЦПК України підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_7 задовольнити частково.
Рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 8 серпня 2008 року та рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2008 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.С. Перепічай
В.Ю. Прокопчук