ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Григор'євої Л.І.,
суддів: Балюка М.І., Данчука В.Г.,
Барсукової В.М., Косенка В.Й., -
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до садівничого товариства "Електромаш", ОСОБА_4 про визнання рішення недійсним за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 30 квітня 2009 року та рішення апеляційного суду Херсонської області від 14 липня 2009 року,
встановила:
У червні 2008 року ОСОБА_3 звернувся до суду із зазначеним позовом, мотивуючи вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати – ОСОБА_5, якій на праві користування належала земельна ділянка НОМЕР_1 площею 0, 55 га та садовий будинок, що розташований на цій земельній ділянці в садівничому товаристві "Електромаш". 4 червня 2007 року він звернувся до голови садівничого товариства "Електромаш" із заявою про передачу в його користування ? частини земельної ділянки НОМЕР_1 та будинку на ній. У цей же день він дізнався, що спірний будинок і земельна ділянка рішенням зборів членів садівничого товариства "Електромаш" передана в користування ОСОБА_4 Крім того, 7 лютого 2007 року ОСОБА_4 звернувся до голови садівничого товариства "Електромаш" із заявою, в якій просив переоформити на нього земельну ділянку НОМЕР_1 у зв’язку зі смертю його матері – ОСОБА_5 Рішенням загальних зборів садівничого товариства "Електромаш" від 2 червня 2007 року ОСОБА_4 було передано в користування спірну земельну ділянку НОМЕР_1 і розташований на ній садовий будинок. Посилаючись на викладене, позивач просив визнати недійсним та скасувати рішення загальних зборів садівничого товариства "Електомаш" від 2 червня 2007 року щодо передачі в користування ОСОБА_4 земельної ділянки НОМЕР_1 і садового будинку, розташований на ній.
Рішенням Суворовського районного суду м. Херсона від 30 квітня 2009 року позов задоволено. Визнано недійсним та скасовано рішення загальних зборів членів садівничого товариства "Електромаш" щодо передачі у користування ОСОБА_4 земельної ділянки НОМЕР_1 та розташованого на ній садового будинку.
Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 14 липня 2009 року в мотивувальній частині рішення районного суду виключено посилання на ст. 1281, 1261 ЦК України як на підставу задоволення позову та ухвалено вважати, що рішення задоволено на підставі ст. 98 ЦК України й положень статуту садівничого товариства "Електромаш".
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати судові рішення та ухвалити нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Судами встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5, яка була членом садівничого товариства "Електромаш" і в користуванні якої знаходилась земельна ділянка НОМЕР_1 площею 0,05 га та розташований на ній садовий будинок.
ОСОБА_3 є членом цього ж садівничого товариства, у в користуванні якого знаходиться земельна ділянка № 57 площею 0,05 га (а.с. 61).
Рішенням загальних зборів членів садівничого товариства "Електромаш" від 2 червня 2007 року ОСОБА_4 передано в користування земельну ділянку НОМЕР_1 та розташований на ній садовий будинок (а.с. 68-70).
Задовольняючи позов ОСОБА_3, суд першої інстанції виходив із того, що під час прийняття рішення загальними зборами садівничого товариства не були враховані права позивача на користування спірною земельною ділянкою.
При цьому суд керувався ст. ст. 1218, 1261 ЦК України.
Змінюючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд дійшов висновку про те, що правовідносини сторін регулюються ст. 98 ЦК України та статутом садівничого товариства "Електромаш", оскільки спірна земельна ділянка й розташований на ній садовий будинок не належали на праві власності ОСОБА_5, а тому не входять до спадкової маси.
Однак з рішенням суду апеляційної інстанції не можна погодитись із таких підстав.
Згідно з п. 3.2 статуту садівничого товариства "Електромаш" у випадку смерті члена товариства або його виходу з членів товариства, право на вступ у товариство надається його дружині (її чоловікові) чи одному з інших спадкоємців.
Згідно з п. 6.7 статуту за сім’ями померлих членів товариства зберігається право користування земельною ділянкою, якщо один із членів сім’ї померлого вступить в члени товариства. Питання щодо прийняття до членів товариства вирішується правлінням.
Однак апеляційний суд у порушення вимог ст. ст. 213, 214 ЦПК України не встановив, чи можливо надати земельну ділянку в користування обом членам сім’ї померлого члена товариства, у той час як за статутом товариства земельна ділянка надається в користування лише одному з членів сім’ї померлого.
Крім того, дійшовши висновку про те, що до повноважень загальних зборів членів товариства згідно з п. 7.3 статуту не входить вирішення питання про переоформлення земельної ділянки у зв’язку зі смертю члена товариства, апеляційний суд у порушення норм ст. ст. 303, 304, 307 ЦПК України належним чином не перевірив і не дав оцінки доводам апеляційної скарги відповідача про те, що згідно з рішенням загальних зборів садівничого товариства "Електромаш" його прийнято до членів товариства, в той час як рішенням правління цього товариства від 14 липня 2007 року № 8 переоформлено земельну ділянку у зв’язку зі смертю його матері, що входить до компетенції правління товариства, а не до компетенції членів товариства.
Таким чином, ураховуючи те, що рішення апеляційного суду ухвалене з порушенням норм матеріального й процесуального права, воно підлягає скасуванню з направленням справи на новий апеляційний розгляд.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду Херсонської області від 14 липня 2009 року скасувати, передати справу на новий розгляд до апеляційного суду Херсонської області.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В.М. Барсукова В.Г. Данчук В.Й. Косенко