ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
м. Київ 31 березня 2010 року
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Костенка А.В.,
Перепічая В.С.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7, ВГІРФО Октябрського РВ МУ УМВС України в Полтавській області, третя особа – орган опіки та піклування виконавчого комітету Октябрської районної у м. Полтаві ради, про усунення перешкод у користуванні власністю та за зустрічним позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_6, ОСОБА_8, третя особа – орган опіки та піклування виконавчого комітету Октябрської районної у м. Полтаві ради, про усунення перешкод у користуванні жилим приміщенням і вселення за касаційною скаргою ОСОБА_7 на рішення апеляційного суду Полтавської області від 18 серпня 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У серпні 2007 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_7 про усунення перешкод у користуванні власністю.
Зазначав, що йому на підставі рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 21 червня 1976 року на праві власності належить квартира АДРЕСА_1, що становить 1/25 частину цього жилого будинку. 28 травня 1999 року на прохання своєї доньки, ОСОБА_7, зареєстрував її у своїй квартирі. 20 березня 2004 року в спірній квартирі було зареєстровано й дочку відповідачки, ОСОБА_5, 2004 року народження.
Позивач посилався на те, що ОСОБА_7 та її донька з моменту реєстрації у квартирі ніколи не мешкали, а їхня реєстрація створює для нього перешкоди в користуванні власністю, оскільки він несе зайві витрати на оплату комунальних послуг, не може без їхньої згоди розпорядитися квартирою.
Відповідачка забезпечена жилою площею, має на праві власності 2/3 частини квартири АДРЕСА_3, фактично проживає у квартирі АДРЕСА_4 у свого співмешканця, з яким перебуває у фактичних шлюбних відносинах.
Просив суд ухвалити рішення, яким усунути йому перешкоди в користуванні власністю, зобов’язати ОСОБА_7 разом із донькою знятися з реєстрації та зобов’язати ВГІРФО Октябрського РВ МУ УМВС України в Полтавській області зняти їх із реєстрації.
1 листопада 2007 року ОСОБА_7 у своїх інтересах та в інтересах малолітньої доньки звернулася до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_6 про усунення перешкод у користуванні жилим приміщенням, вселення.
Зазначала, що батько є інвалідом першої групи, мешкав сам, потребував постійного догляду та матеріальної допомоги, тому на його прохання на правах члена сім’ї вселилася до спірної квартири та 28 травня 1999 року була зареєстрована в ній. Після народження ОСОБА_7 дитини, 20 березня 2004 року, дитина також була зареєстрована у квартирі ОСОБА_6 У спірній квартирі вона мешкала до червня 2007 року. Разом із батьком вели спільне господарство, спільно несли витрати на оплату комунальних платежів та інші витрати, здійснювала за ним догляд та піклування. Після укладення шлюбу батька зі ОСОБА_8, остання почала здійснювати на неї психологічний тиск, створювати нестерпні умови проживання, змінила замки та не допускала її з малолітньою донькою до квартири. Унаслідок таких незаконних дій позивачка змушена знімати іншу квартиру.
Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 18 квітня 2008 року в задоволенні позову ОСОБА_6 відмовлено, зустрічний позов ОСОБА_7 задоволено. Усунуто ОСОБА_7 та її доньці перешкоди в користуванні квартирою АДРЕСА_2 шляхом їх вселення до заначеного жилого приміщення. Зобов’язано відповідачів не чинити їм перешкоди в користуванні спірним житлом.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 18 серпня 2008 року зазначене рішення суду скасовано й ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_6 задоволено. Зобов’язано ОСОБА_7 усунути перешкоди у користуванні власністю ОСОБА_6 шляхом зняття з реєстрації разом з малолітньою ОСОБА_9 Зобов’язано ГІРФО Октябрського РВ МУ УМВС України в Полтавській області зняти ОСОБА_7, ОСОБА_10 з реєстрації за вказаною адресою. У задоволенні зустрічного позову ОСОБА_7 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_7 просить рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, і залишити в силі рішення суду першої інстанції.
До касаційної скарги приєднався орган опіки і піклування виконавчого комітету Октябрської районної у м. Полтаві ради.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом установлено, що ОСОБА_6 на праві власності належить однокімнатна квартира АДРЕСА_2 жилою площею 11.9 кв. м. У травні 1999 року за згодою позивача в спірній квартирі була зареєстрована його дочка, а в 2004 році і внучка.
Апеляційний суд, скасовуючи рішення районного суду й ухвалюючи нове рішення про задоволення вимог ОСОБА_6, виходив із того, що відповідачка з моменту реєстрації до спірної квартири не вселялася та ніколи в ній не мешкала, не несла витрат на оплату комунальних послуг, вона забезпечена житлом, їй належить на праві власності 2/3 частини квартири АДРЕСА_3. У цій квартирі вона мешкає з 1984 року.
Зазначені обставини підтверджені відповідними доказами, яким суд дав належну правову оцінку.
Відповідно до ст. 156 ЖК України нарівні з власником жилого будинку права користування набувають члени його сім"ї, які проживають разом з ним у будинку.
Установивши, що відповідачка ніколи не вселялася до спірної квартири, суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що вона не набула права користування нею, оскільки її реєстрація в квартирі перешкоджає власнику в здійсненні ним права користування й розпорядження належною на праві власності квартирою, суд підставно, відповідно до вимог ст. 391 ЦК України, зобов’язав відповідачку знятися з реєстрації.
Рішення апеляційного суду відповідає матеріалам справи та вимогам закону, тому підстав для його скасування не вбачається.
Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_7 відхилити.
Рішення апеляційного суду Полтавської області від 18 серпня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарження не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
А.В.Костенко
Н.П. Лященко
В.С. Перепічай