ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В,.
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Костенка А.В.,
Перепічая В.С.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 до Луцької міської ради, виконавчого комітету Луцької міської ради, відділу майна комунальної власності департаменту економіки Луцької міської ради про визнання права користування жилим приміщенням та зобов’язання видати ордер на жиле приміщення за касаційною скаргою ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, відділу майна комунальної власності департаменту економіки Луцької міської ради на ухвалу апеляційного суду Волинської області від 26 жовтня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У червні 2007 року ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 пред’явили в суді позов до Луцької міської ради про визнання права користування жилим приміщенням та зобов’язання видати ордер на жиле приміщення.
Зазначали, що мешкають у АДРЕСА_2. Поряд із цією квартирою є суміжна квартира № 1 загальною площею 40,3 кв. м, з якої в 1981 році виселились мешканці і яка до цього часу є вільною. Весь час позивачі доклали максимум зусиль для запобігання її руйнуванню. 26 червня 2006 року вони звернулися до виконавчого комітету Луцької міської ради з проханням надати їм в користування спірну квартиру. 15 лютого 2007 року у задоволенні заяви відмовлено.
Посилаючись на те, що вони потребують поліпшення житлових умов, мають право на отримання додаткової площі, просили суд визнати за ними право користування квартирою №1 (за технічною інвентаризацією 1947 року) загальною площею 40,3 кв. м за вищезазначеною адресою.
Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 25 жовтня 2007 року до участі в справі в якості співвідповідача було залучено виконавчий комітет Луцької міської ради та відділ майна міської комунальної власності департаменту економіки Луцької міської ради.
Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 14 березня 2008 року позов ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 задоволено. Визнано за ними право користування жилим приміщенням – АДРЕСА_3
Ухвалою апеляційного суду Волинської області від 26 жовтня 2009 року рішення міськрайонного суду від 14 березня 2008 року скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.
У касаційній скарзі ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, відділ майна комунальної власності департаменту економіки Луцької міської ради просять скасувати ухвалу апеляційного суду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Пунктом 1-6 ч. 1 ст. 311 ЦПК України передбачено вичерпний перелік підстав для скасування рішення суду з направленням справи на новий розгляд.
Скасовуючи рішення міськрайонного суду та направляючи справу на новий розгляд, апеляційний суд виходив із того, що до участі у справі не було залучено закрите акціонерне товариство "Рембудуправління – Вишків АТ".
Такий висновок суду ґрунтується на неправильному застосуванні норм процесуального права.
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 311 ЦПК України, яким керувався суд апеляційної інстанції, рішення суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд, якщо суд вирішив питання про права та обов’язки осіб, які не брали участь у справі.
При цьому суд не зазначив, на підставі якої норми закону участь товариства є обов’язковою, і не вказав, яким чином суд вирішив питання про його права та обов’язки.
Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.
У матеріалах справи відсутні будь-які належні докази про те, що зазначене товариство є власником спірного приміщення або його частки.
Та обставина, що на підставі договору купівлі-продажу від 11 квітня 2007 року товариству належить квартира АДРЕСА_1 (а.с. 168), не свідчить про порушення його прав.
Відповідно до ч. 1 ст. 292 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі в справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов’язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.
Проте апеляційний суд не навів правових підстав, за яких він перевіряв законність та обґрунтованість ухваленого судом рішення.
З огляду на викладене ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий апеляційний розгляд.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, відділу майна комунальної власності департаменту економіки Луцької міської ради задовольнити частково.
Ухвалу апеляційного суду Волинської області від 26 жовтня 2009 року скасувати.
Справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
А.В. Костенко
Н.П. Лященко
В.С. Перепічай