ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів:
Барсукової В.М.,
Косенка В.Й., Луспеника Д.Д.,
-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до військового радгоспу "Азовський" Міністерства оборони України, третя особа – ОСОБА_5, про визнання наказів незаконними та їх скасування, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2008 року позивач, звернувшись до суду з указаним позовом, зазначав, що з 23 червня 2008 року працював на посаді головного агронома військового радгоспу "Азовський" .
Наказом від 17 вересня 2008 року № 60 йому винесено догану за невиконання наказу від 14 травня 2008 року № 20 "Про передачу житлового фонду радгоспу до комунальної власності". Наказом від 29 вересня 2008 року № 68 йому оголошено догану як колишньому директору радгоспу, а наказом від 9 жовтня 2008 року № 49к його звільнено з роботи на підставі п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП України за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків.
Вважаючи накази про накладення дисциплінарних стягнень та звільнення незаконними, ОСОБА_4 просив їх скасувати, поновити його на роботі та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.
Рішенням Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим від 1 квітня 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 2 вересня 2009 року, позов задоволено. Визнано незаконними та скасовано накази від 17 вересня 2008 року № 60 та від 29 вересня 2008 року № 68 в частині накладення на ОСОБА_4 адміністративних стягнень у вигляді доган. Визнано незаконним та скасовано наказ від 9 жовтня 2008 року № 49к про звільнення ОСОБА_4 Поновлено ОСОБА_4 на роботі на посаді головного агронома військового радгоспу "Азовський". Стягнуто з військового радгоспу "Азовський" на користь ОСОБА_4 4 270 грн. середнього заробітку за час вимушеного прогулу та вирішено питання судових витрат.
У поданій касаційній скарзі військовий радгосп "Азовський" просить зазначені судові рішення скасувати, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу військового радгоспу "Азовський" Міністерства оборони України відхилити.
Рішення Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим від 1 квітня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 2 вересня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.М. Барсукова
В.Й. Косенко
Д.Д. Луспеник