ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
26 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
Лихути Л.М., Охрімчук Л.І., Романюка Я.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі структурної одиниці Південного району електричних мереж до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за електроенергію та за зустрічним позовом ОСОБА_4 до Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі структурної одиниці Південного району електричних мереж про відшкодування збитків та моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 19 січня 2009 року відмовлено у задоволенні позову ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі структурної одиниці Південного району електричних мереж до ОСОБА_4 про стягнення вартості неврахованої електроенергії в сумі 12 088 грн. 18 коп., також відмовлено ОСОБА_4 задоволенні зустрічного позову про відшкодування збитків та моральної шкоди.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 24 квітня 2009 року рішення районного суду залишено без змін.
У касаційній скарзі ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі структурної одиниці Південного району електричних мереж просить скасувати ухвалені у справі судові рішення, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, та ухвалити нове рішення про задоволення позову до ОСОБА_4 про стягнення вартості неврахованої електроенергії.
Колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено, і це вбачається з матеріалів справи, що судові рішення ухвалені з додержанням судом норм процесуального права і доводи скарги їх висновків не спростовують.
Керуючись ст. ст. 331, 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" в особі структурної одиниці Південного району електричних мереж відхилити, рішення Приморського районного суду м. Одеси від 19 січня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 24 квітня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді Верховного Суду України : Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк