ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
26 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів:
Перепічая В.С.,
Жайворонок Т.Є., Костенка А.В.,
-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за договором позики за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 8 травня 2009 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 30 липня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 8 травня 2009 року позов задоволено. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 борг за договором позики в розмірі 231 тис. грн., проценти за користування позикою в розмірі 32 271 грн. 75 коп., інфляційні втрати в розмірі 50 616 грн., 3% річних у розмірі 10 274 грн. 79 коп. і судові витрати в розмірі 81 грн.
Рішенням апеляційного суду Харківської області від 30 липня 2009 року рішення суду першої інстанції в частині визначення розміру заборгованості за договором позики змінено: стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 борг за договором позики в розмірі 231 тис. грн. і 3% річних у розмірі 10 274 грн. 79 коп.; у задоволенні решти позовних вимог відмовлено. В іншій частині рішення районного суду залишено без змін.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_5 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи та порушення судами норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Колегія суддів дійшла висновку про те, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Матеріали справи та доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про те, що судом допущено порушення норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити.
Рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 8 травня 2009 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 30 липня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Перепічай
Т.Є. Жайворонок
А.В. Костенко