ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Пшонки М.П., Костенка А.В., Романюка Я.М., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Путрівської сільської ради Васильківського району Київської області, Васильківської районної державної адміністрації Київської області про встановлення факту членства в КСП "Калинівський", набуття права на земельну частку (пай) за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Васильківського міськрайонного суду Київської області від 15 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 2 грудня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2009 року ОСОБА_4 звернувся до суду із зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що його мати – ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, була членом колгоспу ім. Жданова, в 1965 році вийшла на пенсію. У 1997 році в КСП "Калинівський" проведено розпаювання земель колгоспу, проте ОСОБА_5 не була включена до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. Як спадкоємець за законом позивач неодноразово звертався до відповідачів щодо включення його матері до зазначеного списку громадян, йому рекомендовано звернутися до суду.
Рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 15 вересня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 2 грудня 2009 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 порушує питання про скасування судових рішень та ухвалення рішення про задоволення позову, мотивуючи порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, відсутні передбачені статтею 338 ЦПК України підстави для обов’язкового скасування судового рішення.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують.
Керуючись ст. ст. 332, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, а рішення Васильківського міськрайонного суду Київської області від 15 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 2 грудня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів: Пшонка М.П. Костенко А.В. Романюк Я.М.