ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гуменюка В.І.,
суддів:
Балюка М.І.,
Барсукової В.М.,
Данчука В.Г.,
Косенка В.Й.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до садового товариства"Славутич" та ОСОБА_7 про захист права землекористувача та повернення земельної ділянки для подальшого користування,
в с т а н о в и л а :
У лютому 2008 року ОСОБА_6 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що у 1991 році він був прийнятий у члени садового товариства"Славутич" та користувався земельною ділянкою № 40 площею 0,06 га. На земельній ділянці він розпочав будівництво садового будинку та завіз будівельні матеріали. У 2008 році він звернувся до голови садового товариства за довідкою про наявність у його користуванні земельної ділянки та її приватизацію, однак голова садового товариства надав йому копію рішення зборів членів садового товариства"Славутич" від 14 вересня 2002 року та протокол № 2 про виключення його з членів товариства. Вважає зазначене рішення незаконним, оскільки збори проведені без його належного повідомлення та участі у зборах він не приймав, тому просив скасувати зазначене рішення, поновити його у членах товариства та повернути виділену йому у користування земельну ділянку.
Рішенням Переяслав - Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 15 травня 2008 року позов задоволено. Визнано незаконними рішення зборів членів садового товариства "Славутич" від 14 вересня 2002 року, протокол № 2 про виключення з товариства ОСОБА_6, як користувача земельною ділянкою № 40 садового товариства "Славутич". Поновлено позивача в членах товариства. Зобов’язано відповідача повернути земельну ділянку № 40 в постійне користування ОСОБА_6
Рішенням апеляційного суду Київської області від 26 вересня 2008 року рішення Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 15 травня 2008 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 ставиться питання про скасування рішення суду апеляційної інстанції та залишення без змін рішення суду першої інстанції у зв’язку з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає за таких підстав.
Згідно п. 2.2 Статуту садівничого товариства"Славутич" прийом громадян у члени товариства, переоформлення неприватизованих земельних ділянок на іншу особу проводиться за письмовою заявою вступаючого, яка розглядається загальними зборами. Вступаючий стає членом товариства після ухвалення загальними зборами його прийому та сплати ним вступного та цільових внесків. Правління видає кожному членові товариства, протягом місяця з дня прийому, членську книжку встановленого зразка.
Ухвалюючи нове рішення про відмову в позові, апеляційний суд виходив із того, що позивачем не надано доказів про те, що він був членом СТ "Славутич", у встановленому статутом порядку приймався до складу його членів, або ж на нього переоформлялася спірна земельна ділянка. Також не надано ОСОБА_6 доказів про надання йому у користування земельної ділянки № 40 та сплати ним членських й вступних внесків у товаристві за період з 1991 року по 2008 рік.
Надана позивачем членська книжка у сукупності передбачених статутом підстав для членства у СТ "Славутич" не є достатнім доказом того, що він був членом цього товариства.
Оскільки позивач членом товариства не був, відсутні й підстави для захисту порушених відповідачем прав землекористувача та повернення йому земельної ділянки для подальшого користування.
Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням вимог матеріального та процесуального права.
Оскільки оскаржуване рішення апеляційного суду відповідає вимогам матеріального та процесуального права, а наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують, касаційна скарга підлягає відхиленню із залишенням рішення апеляційного суду без змін.
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 відхилити.
Рішення апеляційного суду Київської області від 26 вересня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Гуменюк Судді: М.І. Балюк В.М. Барсукова В.Г. Данчук В.Й. Косенко