ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
23 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом військової частини А 0473 до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг та виселення без надання іншого жилого приміщення за касаційною скаргою військової частини А 0473 на рішення апеляційного суду Київської області від 5 жовтня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2008 року військова частина № 0473 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг та виселення без надання іншого жилого приміщення.
Зазначала, що ОСОБА_4 проходив військову службу на території військового містечка смт. Дівички-1 Переяслав-Хмельницького району Київської області.
Під час проходження служби за усним погодження з командиром військової частини ОСОБА_4 та членам його сім`ї: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, надано жиле приміщення - квартира АДРЕСА_1 Ордер на право зайняття спірного жилого приміщення не видавався.
12 жовтня 2007 року ОСОБА_4 було звільнено з військової служби у запас у зв`язку із засудженням його вироком військового місцевого суду Київського гарнізону від 10 серпня 2007 року.
Посилаючись на те, що ОСОБА_4 та члени його сім`ї займають спірне жиле приміщення без належної правової підстави, а крім того мають заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг, просила стягнути з відповідачів на її користь 4 073 грн. 29 коп. заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг та виселити відповідачів з квартири АДРЕСА_1 без надання іншого жилого приміщення.
Рішенням Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 29 квітня 2009 року позовні вимоги військової частини № 0473 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 3 589 грн. 29 коп. заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг. Виселено ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 з квартири АДРЕСА_1 без надання іншого жилого приміщення.
Рішенням апеляційного суду Київської області від 5 жовтня 2009 року рішення Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 29 квітня 2009 року в частині задоволення позовних вимог військової частини № 0473 про виселення ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 з квартири АДРЕСА_1 без надання іншого жилого приміщення скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог. У решті – рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі військова частина № 0473 просить скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального й процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу військової частини А 0473 відхилити.
Рішення апеляційного суду Київської області від 5 жовтня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін