ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
23 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Лященко Н.П.,
Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення апеляційного суду Львівської області від 31 серпня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2007 року ОСОБА_2 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що 12 січня 2007 року відповідачем було направлено заяву на адресу Прем’єр-міністра України, у якому вказував негативну інформацію щодо нього, а саме: "щодо ролі лікаря-психіатра ОСОБА_2 у лікуванні батька ОСОБА_3 поза лікарнею та доведення батька до повної втрати здорового глузду". Також навесні 2006 року відповідач направив лист на адресу Міністерства охорони здоров’я України, який було перенаправлено до Львівського міського управління охорони здоров’я, де зазначав, що він незаконно лікував його батька, підробив медичні документи та інше. Вважаючи, що вказана інформація є недостовірною та такою що принижує його честь, гідність та ділову репутацію, просив визнати таку інформацію недостовірною із зобов’язанням відповідача надіслати листи з спростуванням цієї інформації на відповідні адреси, а також просив стягнути з відповідача на його користь 1 700 грн. на відшкодування моральної шкоди.
Рішенням Миколаївського районного суду Львівської області від 29 січня 2009 року в задоволенні позову ОСОБА_2 відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Львівської області від 31 серпня 2009 року рішення суду першої інстанції скасовано й ухвалено нове рішення, яким позов ОСОБА_2 задоволено частково. Визнано, що інформація надіслана ОСОБА_3 на ім’я Прем’єр-міністра України, Міністерству охорони здоров’я України, Львівському міському управлінню охорони здоров’я, Львівському обласному відділу охорони здоров’я, КЗ "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня" про те, що лікар-психіатр ОСОБА_2 "в результаті лікування батька ОСОБА_3 поза лікарнею та доведення останнього до повної втрати здорового глузду" є недостовірною інформацією. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 1 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 ставиться питання про скасування рішення апеляційного суду з підстав неправильного застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судом норм матеріального та процесуального права колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.
Рішення апеляційного суду Львівської області від 31 серпня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Н.П. Лященко Ю.В. Прокопчук