ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_4, заінтересована особа – Служба у справах дітей Євпаторійської міської ради, про визнання особи безвісно відсутньою за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 23 жовтня 2007 року та ухвалу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 5 жовтня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У серпні 2007 року ОСОБА_4 звернулась до суду із заявою про визнання ОСОБА_5 безвісно відсутнім.
Зазначала, що перебувала з ОСОБА_5 у зареєстрованому шлюбі, від якого має сина – ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1.
16 січня 2004 року шлюб між ними було розірвано.
У жовтні 2004 року ОСОБА_5 було оголошено в розшук у зв`язку з ухиленням від сплати аліментів.
Рішенням Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 30 жовтня 2004 року ОСОБА_5 визнано таким, що втратив користування жилим приміщенням у квартирі АДРЕСА_1.
Посилаючись на те, що вона інформації про місцезнаходження ОСОБА_5 не має, визнання його безвісно відсутнім необхідно їй у зв`язку з виїздом разом з неповнолітнім ОСОБА_6 за кордон, просила визнати ОСОБА_5 безвісно відсутнім.
Рішенням Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 23 жовтня 2007 року заявлені вимоги ОСОБА_4 задоволено. Визнано ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 безвісно відсутнім, починаючи з 1 січня 2005 року.
Ухвалою Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 26 листопада 2007 року виправлено допущену в рішенні Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 23 жовтня 2007 року описку, вказавши в резолютивній частині рік народження ОСОБА_5 1966.
Ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 5 жовтня 2009 року рішення Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 23 жовтня 2007 року залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_5 просить скасувати ухвалені в справі судові рішення й передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального й процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 332, 335, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити.
Рішення Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 23 жовтня 2007 року та ухвалу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 5 жовтня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін