ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом Вільнянської міжрайонної державної податкової інспекції Запорізької області до Вільнянської міської ради, ОСОБА_4 про визнання права власності на жилий будинок за касаційною скаргою Вільнянської міжрайонної державної податкової інспекції Запорізької області на рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 22 липня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 14 жовтня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2009 року Вільнянська міжрайонна державна податкова інспекція Запорізької області звернулась до суду з позовом до Вільнянської міської ради, ОСОБА_4 про визнання права власності на жилий будинок.
Зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5, після смерті якого відкрилась спадщина, до складу якої входить жилий будинок АДРЕСА_1
У зв`язку з відсутністю спадкоємців зазначений будинок згідно акту опису і попередньої оцінки майна від 19 листопада 2003 року був прийнятий на облік податкової інспекції до прийняття рішення про визнання спадщини відумерлою.
6 червня 2008 року ОСОБА_6 отримала державний акт на право власності на земельну ділянку АДРЕСА_1 й 14 листопада 2008 року провела відчуження зазначеної земельної ділянки на користь ОСОБА_4
Посилаючись на те, що спадкоємці жилого будинку АДРЕСА_1 відсутні, просила визнати за нею право власності на зазначений жилий будинок.
Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 22 липня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 28 жовтня 2009 року, у задоволенні позовних вимог Вільнянської міжрайонної державної податкової інспекції Запорізької області відмовлено.
У касаційній скарзі Вільнянська міжрайонна державна податкова інспекція Запорізької області просить скасувати ухвалені в справі судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального й процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 332, 335, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Вільнянської міжрайонної державної податкової інспекції Запорізької області відхилити.
Рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 22 липня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 14 жовтня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін