ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 березня 2010 року м.Київ
Суддя Верховного Суду України Сенін Ю.Л., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Одеської області
від 7 вересня 2009 року,
в с т а н о в и в :
Рішенням Малиновського районного суду м.Одеси від 15 травня 2009 року частково задоволено позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини, яка навчається у вищому навчальному закладі, постановлено стягувати з ОСОБА_2 на користь повнолітнього сина ОСОБА_1 щомісячно аліменти на його утримання, в зв’язку з продовженням навчання, в розмірі 1130 грн., починаючи з дати надходження позовної заяви до суду, а саме з 1 серпня 2008 року до набуття ОСОБА_1 23 річного віку, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1, стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 8 грн. 50 коп. судового збору та 7 грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.
Рішенням Апеляційного суду Одеської області від 7 вересня 2009 року змінено рішення суду першої інстанції, постановлено стягнути з ОСОБА_2 на користь повнолітнього ОСОБА_1 аліменти на його утримання, в зв’язку з продовженням навчання, в твердій грошовій сумі, в розмірі 300 грн. щомісячно, починаючи з 1 серпня 2008 року до закінчення навчання, однак не більше, як до досягнення ОСОБА_1
23 років, з припиненням стягнення у разі припинення навчання, стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 51 грн. судового збору. В іншій частині рішення залишено без змін. Стягнуто з ОСОБА_2 судові витрати, пов’язані з апеляційним розглядом справи –
21 грн. 25 коп. судового збору та 82 грн. 20 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення апеляційного суду і залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Згідно п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Доводи скарги та зміст оскаржуваного рішення не дають підстав для висновку, що апеляційним судом при розгляді справи допущені порушення норм матеріального та процесуального права, які передбачені ст.ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
Крім того, згідно із ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не вправі встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, а тому доводи касаційної скарги в цій частині також не можуть бути визнані такими, що викликають необхідність перевірки матеріалами справи.
На підставі наведеного та керуючись пунктом 5 частини 3 статті 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Відмовити у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини, яка навчається у вищому навчальному закладі за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Одеської області від 7 вересня 2009 року.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити ОСОБА_1
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України Ю.Л.Сенін