ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
16 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Лященко Н.П.,
Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 8 серпня 2005 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 11 серпня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2005 року ОСОБА_2 звернувся до суду із вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його і відповідачок мати, ОСОБА_5 Після її смерті відкрилася спадщина на жилий АДРЕСА_1. Він, ОСОБА_3 і ОСОБА_4 є спадкоємцями першої черги по закону, однак останні відмовилися від прийняття спадщини на його користь. Намагаючись оформити право власності в порядку спадкування на вказаний будинок, дізнався, що відсутній правовстановлюючий документ про право власності на нього.
У зв’язку з цим позивач просив визнати за ним право власності в порядку спадкування на жилий АДРЕСА_1.
Рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 8 серпня 2005 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 11 серпня 2009 року, позов ОСОБА_2 задоволено.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати ухвалені у справі судові рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.
Рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 8 серпня 2005 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 11 серпня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Н.П. Лященко Ю.В. Прокопчук