ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України у складі:
Косенка В.Й.,
Луспеника Д.Д.,
Барсукової В.М., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про стягнення компенсації вартості частки в спільному майні та припинення права спільної часткової власності на будинок із надвірними спорудами, за зустрічним позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_4 про встановлення порядку користування житловим будинком за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Подільського районного суду м. Києва від 19 травня
2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 3 вересня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2007 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5, в якому просила виділити в натурі частку в спільному майні, яке складається з житлового будинку загальною площею 60 кв. м, земельної ділянки площею 0,0613 га та господарських споруд, і розташоване за адресою: АДРЕСА_1
У січні 2008 року позивачка змінила предмет позову та просила стягнути з відповідача на її користь компенсацію вартості частки в спільному майні в розмірі 540 184 грн., посилаючись на те, що згідно з експертним висновком КНДІСЕ № 12240 від 27 грудня 2007 року спірне майно, будинок АДРЕСА_1, у відповідності з ідеальними частками співвласників за наявного планування й конструктивного рішення приміщень житлового будинку із дотриманням нормативної документації щодо загальної площі квартир після розподілу, кількості та площі житлових кімнат і підсобних приміщень, неможливий.
ОСОБА_5 звернувся до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_4, в якому просив встановити порядок користування спірним житловим будинком та земельною ділянкою.
Рішенням Подільського районного суду м. Києва від 19 травня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 3 вересня 2009 року, позов задоволено. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 компенсацію вартості частки в спільному майні, а саме: ? частини житлового будинку та ? частини земельної ділянки площею 0,0613 га, розташованих по
АДРЕСА_1, в розмірі 540 184 грн. Припинено право спільної часткової власності на будинок із надвірними спорудами АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 0,0613 га. Визнано вказані вище будинок та земельну ділянку приватною власністю ОСОБА_5 В задоволенні зустрічного позову ОСОБА_4 відмовлено. Вирішено питання про розподіл судових витрат.
ОСОБА_5 звернувся до Верховного Суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Подільського районного суду м. Києва від
19 травня 2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 3 вересня 2009 року, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права й порушення норм процесуального права, та ухвалити у справі нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 відмовити, а його позовні вимоги задовольнити.
Згідно ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне відхилити скаргу.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити.
Рішення Подільського районного суду м. Києва від 19 травня 2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 3 вересня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.Й. Косенко
Д.Д. Луспеник
В.М. Барсукова