ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
16 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Лященко Н.П.,
Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за заявою Державної податкової інспекції у м. Полтаві про розкриття банківської таємниці відносно ТОВ Компанія "Будімпекс" за касаційною скаргою Державної податкової інспекції у м. Полтаві на рішення апеляційного суду Полтавської області від 1 липня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2009 року Державна податкова інспекція у м. Полтаві звернулася до суду із заявою про розкриття банківської таємниці відносно ТОВ Компанія "Будімпекс", посилаючись на те, що в ході проведення планової документальної перевірки ТОВ "Українська газонафтова компанія" встановлено, що останнім укладено ряд договорів комісії з ТОВ Компанія "Будімпекс", згідно з якими отримує природний газ і поставляє його промисловим споживачам. Однією із умов вищевказаних договорів комісії є те, що ТОВ "Українська газонафтова компанія" до собівартості поставленого газу включає суму збору у вигляді цільової надбавки діючого тарифу на природний газ, яка у подальшому перераховується на розрахунковий рахунок комітентів.
Необхідність розкриття судом інформації, яка містить банківську таємницю, аргументувала тим, що це дозволить встановити факт наявності чи відсутності взаємовідносин та взаєморозрахунків між ТОВ "Українська газонафтова компанія" та ТОВ Компанія "Будімпекс", що підтвердить факт ухилення від сплати податку на додану вартість, оскільки включення до ланцюгів постачання фіктивних підприємств вказує на ухилення від оподаткування.
Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 19 травня 2009 року заява Державної податкової інспекції у м. Полтаві про розкриття банківської таємниці відносно ТОВ Компанія "Будімпекс" задоволена.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 1 липня 2009 року рішення районного суду скасовано й ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні заяви Державної податкової інспекції у м. Полтаві.
У касаційній скарзі Державна податкова інспекція у м. Полтаві просить скасувати рішення, ухвалене судом апеляційної інстанції, і залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку, що заявник вимагав розкрити інформацію, яка містить банківську таємницю, без підстав та повноважень, визначених ст. 11-1 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", надавши суду наказ про продовження терміну проведення планової документальної перевірки ТОВ "Українська газонафтова компанія" та не представивши документи про проведення планової або позапланової перевірки ТОВ Компанія "Будімпекс", інформацію про рух коштів по рахунках якого намагався отримати.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судом норм матеріального та процесуального права колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Полтаві відхилити.
Рішення апеляційного суду Полтавської області від 1 липня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Н.П. Лященко Ю.В. Прокопчук